U trendu

Rast prodaje nemačke Štade iznad tržišnog proseka u 2021.

 Štada grupa, u okviru koje posluje Hemofarm, u 2021. ponovo je nadmašila trendove na tržištu i imala je rast prodaje od osam odsto – na 3,25 milijardi evra, i povećanje profita od 37 odsto u vidu dobiti pre kamate, poreza i amortizacije (EBITDA) – na 776,5 miliona evra, saopšteno je danas.

Sve tri strateške grupe proizvoda (farmaceutski specijaliteti, zdravstveni proizvodi široke potrošnje i generički lekovi) doprineli su rastu prodaje koji se posebno ubrzao u drugoj polovini godine usled oporavka potražnje na tržištu.

Uz sve širi portfolio koji uključuje terapije za lečenje Parkinsonove bolesti i biosimilare, Štada je finansijski gledano četvrti po veličini igrač u Evropi kako u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje tako i generičkih lekova, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Štada je tokom prošle godine uspela da ojača ovu poziciju, nadmašivši i ukupno tržište i svojih pet najvećih konkurenata u segmentu lekova koji se izdaju bez recepta.

Na evropskim tržištima, Štada je ostvarila rast prodaje od 12 odsto, uključujući organski rast od sedam odsto bez akvizicija. Dve trećine ili 16 od 24 zemlje u regionu zabeležile su dvocifreno povećanje prodaje, uključujući rast od preko 20 odsto u Francuskoj i Španiji.

U Srbiji je Hemofarm doprineo rastu Štade kao jedno od njenih deset najuspešnijih tržišta po prodaji u 2021. Srbija je glavni centar kako proizvodnje tako i lanca snabdevanja za Štada grupu budući da iz pogona u Vršcu, Dubovcu i Šapcu isporučuje lekove zemljama širom sveta.

„Svaki četvrti proizvod prodat u Srbiji, kako na recept tako i bez recepta, isporučio je Hemofarm“, istakao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger .

Dodao je da u segmentu lekova koji se izdaju na recept, i dalje nadmašujemo tržište zahvaljujući novim terapeutskim opcijama kao što su prva na tržištu generička verzija antitrombotika pod nazivom tikagrelor ili okrelizumab, biološki lek za lečenje multiple skleroze.

„Takodje, u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, Hemofarm nastavlja sa snažnim rastom, proširivši uspešne brendove poput probiotika dodavanjem proizvoda kao što su Buscopan, Bisolvon i Dulcolax koje sada prometujemo za Sanofi. Skorašnje proširenje asortimana sa proizvodom Intesta takodje je povećalo našu ponudu gastrointestinalnih preparata“, rekao je Zeliger.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit je rekao da je ponosan i zahvalan na tome što je 12.500 zaposlenih u toj kompaniji širom sveta neumorno radilo sa partnerima iz lanca snabdevanja kako bi obezbedili da lekovi dodju do pacijenata.

„Zahvaljujući rastu iznad tržišnog proseka, Štada je bila u mogućnosti da obezbedi gotovinu neophodnu za nastavak investiranja u naše ljude i portfolio. Naša svrha da brinemo o zdravlju ljudi kao partner od poverenja podrazumeva snabdevanje pacijenata lekovima koji su im neophodni u svako doba, pa čak i u vremenima kriza i konflikata“, kazao je on.

„Uzimanje pod licencu skoro 100 dodatnih proizvoda u razvoju tokom 2021. svedoči o Štadinoj poziciji pouzdanog partnera. Kombinacija našeg snažnog organskog poslovanja, čvrste finansijske osnove i veoma posvećene radne snage uverava me u Štadin dalji uspeh i snažan doprinos globalnom zdravstvu u 2022. Zbog naše široke geografske prisutnosti u Zapadnoj Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, uveren sam da ćemo savladati izazove koji nas očekuju u Ukrajini i Rusiji”, rekao je Goldšmit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.