U trendu

Rast proizvodnje u Britaniji na najnižem nivou u 16 meseci

LONDON – Proizvodna aktivnost u Velikoj Britaniji zabeležila je maju najnižu stopu rasta od januara 2021. godine, jer proizvođače robe široke potrošnje pogađa sve izraženije pogoršanje troškova života, pokazuju rezultati istraživanja kompanije S&P Global.

Indeks menadžera nabavke za britanski proizvodni sektor, prema konačnum podacima S&P Globala, pao je na 54,6 poena u maju sa 55,8 poena u aprilu, prenosi Rojters.

„Rast u proizvodnom sektoru u Velikoj Britaniji je posustao tokom maja, pri čemu su stope ekspanzije proizvodnje, novih narudžbina i zapošljavanja opale“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Zaseban izveštaj britanskog Instituta direktora pokazao je da je poverenje u ekonomiju među poslovnim liderima prošlog meseca potonuilo na najniži nivo od oktobra 2020.

Najviše ih zabrinjava inflacija, koja je u aprilu dostigla 40-godišnji maksimum od 9,0 procenata.

Pored toga, anketa sprovedena među kompaijama članicama Konfederacije britanske industrije pokazala je da preduzeća jedva da očekuju rast poslovanja u naredna tri meseca.

Izvozna proizvodnja, slaba tačka u ukupnom oporavku Britanije od kovid pandemije, nastavila je da posrće. Nove porudžbine iz inostranstva pale su u maju najbržim tempom od juna 2020. Učesnici u anketi su kao razloge naveli probleme sa Bregzitom, kašnjenja u transportu i rat u Ukrajini.

Britanski proizvodni sektor se još uvek nije vratio na nivo pre izbijanja korone, i prema poslednjim zvaničnim podacima, u martu je bio za 1,0 ispod pretpandemijskog nivoa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.