Raste rizik od recesije u Nemačkoj

BERLIN – Industrijske porudžbine u Nemačkoj su u julu pale više od očekivanog zbog slabe potražnje iz inostranstva, pokazali su danas objavljeni podaci.

Takvi podaci sugerišu da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, ocenjuje britanska agencija Rojters.

Porudžbine za robom „proizvedeno u Nemačkoj“ pale su u julu za 2,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, usled sunovrata potražnje iz nečlanica evrozone, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije.

To je i značajno veći pad u odnosu na očekivani pad Rojtersa od 1,5 odsto.

Podaci o porudžbinama za jun su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 odsto umesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 procenata.

„Teška situacija u proizvodnji se nastavlja. Pad novih porudžbina značajno povećava rizik od recesije u nemačkoj ekonomiji“, ocenio je analitičar VP banke Tomas Gicel.

„Postoji velika opasnost da će negativan privredni rast biti registrovan i u trećem tromesečju“, dodao je Gicel.

Nemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromesečju za 0,1 odsto na kvartalnom nivou usled slabljenja izvoza.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu očekuje da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj godini. To bi bio najslabiji rast nemačke privrede od 2013. godine kada je evrozona bila suočena sa posledicama dužničke krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.