U trendu

Ratari i stočari Srbije od države danas očekuju ispunjenje zahteva, u suprotnomu sutra protesti

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Djoka Ćurčić rekao je da od premijerke Ane Brnabić na današnjem sastanku ratari i stočari očekuju odgovor da će biti ispunjeni svi zahtevi koje su saopštili prošle nedelje, u suprotnom sutra će organizovati proteste u više gradova.

On je, za Betu, rekao da su prošle nedelje u razgovorima sa Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković izneli listu zahteva i dogovoreno je da ti predstavnici vlasti pripreme odgovore za današnji razgovor.

Medju zahtevima Inicijative za opstanak sela Srbije i još šest udruženja poljoprivrednika je da se obezbedi garantovana otkupna cena mleka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

„Tražimo subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara“, rekao je Ćurčić.

Dodao je da ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Ćurčić je rekao da, ukoliko ne budu ispunjeni svi zahtevi, da će sutra biti organizovani protesti u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu, Bogatiću i još nekim gradovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.