U trendu

Razgovor Putina i Merkelove o Severnom toku 2

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas telefonom o gasovodu Severni tok 2 samo nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Država o ovom projektu, saopšteno je iz Kremlja.

„Predsednik Putin i kancelarka Merkel su izrazili zadovoljstvo jer je izgradnja gasovoda Severni tok 2 pri kraju. Ruski predsednik je pohvalio doslednost i posvećenost nemačke strane realizaciji ovog projekta koji ima samo komercijalnu prirodu i usmeren je na unapređenje Nemačke i evropske energetske bezbednosti“, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TAŠ.

Merkelova je obavestila Putina i o rezultatima razgovora o razvoju gasovoda koje je vodila sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu.

Nemačke vlasti gledaju na gasovod Severni tok 2 kao na ekonomski projekat, zalažu se da on bude završen i podržavaju ulogu Ukrajine kao tranzitne države.

Vašington se protivio Severnom toku 2 i pokušavao je da ometa njegovu realizaciju, dok je ruska strana više puta predočavala da je gasovod Severni tok 2 ekonomski projekat koji se izvodi u saradnji sa evropskim partnerima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.