U trendu

Razliciti izvori i snabdevaci gasom uslov privrednog razvoja

BAKU – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Bakuu, gde je učestvovala na „Energetskom forumu“, da energetska stabilnost umnogome zavisi od ulaganja u nove kapacitete uz ocenu da je bez povezivanja među državama i zajedničke izgradnje energetske infrastrukture nemoguća dugoročna bezbednost.

Mihajlovićeva je rekla da je prioritet Srbije da održi energetsku bezbednost ulaganjem u nove kapacitete, regionalnim povezivanjem i ubrzanjem procesa energetske tranzicije.

Navela je da su na forumu učestvovali ministri brojnih zemalja iz našeg regiona i Evropske unije, kao i predstavnici Evropske komisije i Stejt departmenta, a da je glavna poruka da, kako kaže, nijedna država, uprkos krizi, ne odustaje od procesa energetske tranzicije i dekarbonizacije.

„Ovde su bili predstavnici zemalja koje su resursno bogate, koje imaju dovoljno energenata, ali ne odustaju od zelene agende. Takođe, ono u čemu smo se saglasili jeste da su nam investicije neophodne. Različiti izvori i snabdevači prirodnim gasom jesu uslovi privrednog razvoja“, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Naglasila je da je jedini način da se osigura energetska nezavisnost obezbeđivanje više pravaca i dobavljača u gasnom sektoru, regionalno povezivanje i nastavak procesa dekarbonizacije.

Dodala je da Srbija, ali ni brojne evropske države, nisu u prethodnim godinama radile na tome da diverzifikuju rute i dobavljače, niti se dovoljno ulagalo u energetsku infrastrukturu, zbog čega je, istakla je, važno da se naprave konkretni koraci u tom pravcu.

„Važno je da imamo i zajedničke investicione planove, jer je bez povezivanja, saradnje i solidarnosti nemoguće osigurati dugoročnu energetsku bezbednost niti privredni razvoj. Bez obzira na izazove sa kojima se zbog rata u Ukrajini svi suočavamo, a koji će ostaviti ekonomske posledice na sve zemlje, ostajemo potpuno posvećeni procesu energetske tranzicije“, kazala je Mihajlovićeva.

Naglasila je da je prioritet završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i da će se time dobiti mogućnost da gas dobijamo i od drugih snabdevača.

„Naš plan je i povezivanje u gasnom sektoru sa svim državama u regionu. Osim diverzifikacije pravaca i dobavlkjača i regionalnog povezivanja, brži i efikasniji razvoj kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) i podizanje energetske efikasnosti predstavljaju stubove naše energetske politike“, navela je ministarka.

Dodala je da je Srbija već preduzela konkretne korake donošenjem novog zakonodavnog okvira, čime je, kaže, stvorena osnova za proces energetske tranzicije.

Kako je rekla, cilj je da do 2040. godine Srbija ima bar 40 odsto energije proizvedene iz OIE i dostizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

„Istovremeno, radimo na unapređenju energetske efikasnosti, povećanju učešća OIE i realizaciji novih projekata koje smo definisali našim investicionom planom“, rekla je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.