U trendu

Razmena Srbije i Češke 582 miliona evra u prvom polugođu

BEOGRAD – Srbija i Češka, čiji predsednik Miloš Zeman danas započinje trodnevnu posetu Beogradu, realizovale su u prvoj polovini ove godine spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 582,7 miliona evra, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Sektori trgovine, energetike, gradske i saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i prerade hrane smatraju se najperspektivnijim za češke investicije i dobavljače u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar – jun 2019. ukupan izvoz srpske robe u Češku iznosio je 287,2 miliona evra.

Sa druge strane, u istom periodu uvezeno je 295,5 miliona evra robe iz Češke.

Tako je pokrivenost uvoza – izvozom iznosila 97,2 odsto.

Razmena Srbije i Češke je u 2018. iznosila 1,041 milijardu evra, od čega je izvoz u Češku bio 489,2 miliona evra, a uvoz iz te zemlje 552,1 milion evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 88,6 odsto.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Češku su prošle godine bili setovi provodnika za paljenje, ostali setovi za vozila (24 odsto), delovi za sedišta, od ostalih materijala (14 odsto), automatski prekidači strujnih kola (devet odsto, creva veštačka, od očvrsnutih belančevina, (četiri odsto) i drugo.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Češke su bili automobili.

U Srbiji je prošle godine bilo 667 izvoznika u Češku i 3.188 uvoznika.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 250 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Češke odnosno pravna lica registrovana u Češkoj.

Inače, komorski sistem u Češkoj obuhvata pored nacionalne Privredne komore Češke i Agrarnu komoru Češke kao i 14 regionalnih privrednih komora i mrežu od 72 oblasne komore.

Članstvo u tim komorama je dobrovoljno, a Privredna komora Češke ima oko 15.000 članica.

Tokom posete češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji 2014. godine održan je poslovni forum Srbija-Češka na kojem je učestvovalo 50 čeških i 100 srpskih kompanija, iz oblasti energetike, građevinarstva, mašinske i elektro industrije, IT, farmacije, poljoprivrede, trgovine i usluga, kao i predstavnici instituta i univerziteta koji su zainteresovani da sarađuju sa firmama iz Srbije.

Takođe, marta 2015.godine održan je poslovni forum u organizaciji Privredne komore Srbije i Češke privredne komore, na kome su učestvovala preduzeća zainteresovana za saradnju u oblasti rudarstva i energetike, poljoprivrede i automobilske industrije.

USAID je u saradnji sa Privrednom komorom Češke i Privrednom komorom Srbije u junu 2015. organizovao poslovni forum u Pragu namenjen prvenstveno firmama iz oblasti industrije tekstila i obuće i metaloprerade.

Predsedniku Češke će tokom sadašnje posete domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zeman će predvoditi delagaciju Češke, koja će u Srbiji boraviti do 12. septembra.

Kako je najavljeno, u sredu će biti otvoren Srpsko-češki poslovnog foruma na kome će pored dvojice predsednika učestvovati predsednici privrednih komora Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.