U trendu

RazmiĆĄljanja: Evo gde bi danas bili da je Jugoslavija opstala

Jedan tekst iz 2011. godine o ekonomskim posledicama raspada SFRJ brzo se ĆĄirio regionalnim portalima. Od objavljivanja tog teksta proĆĄlo je sedam godina, tokom koje je, recimo, drĆŸavni dug Crne Gore sa 1,45 milijardi skočio na 2,6 milijardi evra ĆĄto je rast od čak 80 odsto, prenose mediji.

Za sve drĆŸave nastale na području nekadaĆĄnje Jugoslavije postoje egzaktni podaci o gubicima zbog raspada – osim za Crnu Goru. Srbija je najveći gubitnik, piĆĄe portal zbog raspada jedinstvene drĆŸave je izgubila čak 400 milijardi evra, sabrali su vodeći srpski ekonomisti. Taj gubitak je veći od gubitka svih bivĆĄih republika zajedno – Slovenije (8,4 milijarde), Makedonije (20,8), Hrvatske (10,4) i BiH (150,1).

Jedino za Crnu Goru nema egzaktnih podataka.

Srbija je za proteklih 20 godina ostvarila samo 50 odsto BDP-a koji je mogla da ostvari da nije bilo raspada, ratova, sankcija. Po ovom kriterijumu, najviĆĄe je zaostala BiH, a najbezbolnije je proĆĄla Slovenija. Ekonomista Miroslav Zdravković to obrazlaĆŸe time da su Slovenci pragmatično pratili interese, merene spoljnom konkurentnoơću svoje privrede.

On smatra da bi BiH i Srbiji najviĆĄe odgovaralo da je opstala zajednička drĆŸava.

“Imali bismo značajno veće zarade, broj zaposlenih, znatno manje nezaposlenih, veći nivo proizvodnje, izvoza i BDP-a. Ovako, sada samo Makedonija ima manje zarade od srpskih, Slovenija i Hrvatska imaju veći fond isplaćenih zarada od Srbije, iako imaju značajno manji broj i stanovnika i zaposlenih. Prosečna zarada po republikama je u skladu sa prosečnim izvozom po zaposlenom, ĆĄto ukazuje na jasnu vezu između izvoza i standarda. Do kraja 2008. u Srbiji je vladala suprotna logika: ĆĄto su bili veći zaduĆŸivanje i uvoz, to je bio veći i rast zarada”, komentariĆĄe Zdravković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)