U trendu

Razvijamo inkluzivno društvo s jednakim šansama za sve

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas na konstitutuvnoj sednici Saveta za socijalno preduzetništvo da Srbija gradi inkluzivno društvo u kome svi imaju jednake šanse i gde se najviše pažnje poklanja najranjivijim kategorijama.

Ona je naglasila da joj je drago što je na čelu vlade koja je kreirala početkom godine usvojeni Zakon o socijalnom preduzetništvu i napomenula da sada dolazi teži deo posla, a to je njegova primena.

„Ovo je jedan od najboljih i najmodernijih zakona koje smo doneli, a da za to nije zaslužna vlada, već smo taj posao uradili zajedni, pre svega organizacije civilnjog drustva, koje o ovoj temi mnogo više znaju, u saradnji sa Vladom Srbije, uz veliku pomoć naših partnera iz inostranstva“, rekla je premijerka.

Brnabićeva je navela kako se na Zakon o socijalnom preduzetništvu dugo čeaklo, jer partneri vlada i nevladine organizacije nisu imali dovoljno poverenja jedni u druge.

„Zbog toga su trpeli oni koji pripadaju najranjivijim kategorijama ovog društva. Zbog toga se nadam da ćemo u budućnosti mnogo više da radimo, da imamo poverenje jedni u druge, zato što ćemo samo tako obezbediti da izgradimo inkluzivno, odgovorno društvo u kome svi imaju jednake šanse“, ocenila je Brnabić.

Pozvala je sve članove Saveta da predlože izmene zakona ukoliko praksa pokaže da je to neopohodno, jer se radi o izuzetno kompleksnoj i vrlo osetljivoj temi, o kojoj, kako je rekla, još uvek učimo ne samo mi u Srbiji nego i partneri u EU.

Premijerka je istakla da je Program socijalnog preduzetništva sledeći veoma važan korak, jer će tek njegovim donošenjem moći da počne prava podrška za oko 500 preduzeća socijalnog preduzetništva i da bude ohrabreno formiranje novih firmi koje će doprineti razvoju čitavog društva.

Ona je pozvala međunarodne partnere da podrže socijalno preduzetništvo, kako bi se prikupilo što više sredstava za njegov razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar