U trendu

Razvojni projekti i krediti za početnike od 2022. u ponudi

BEOGRAD – Razvojni projekti, investicioni krediti kao i krediti namenjeni početnicima, mladima i ženama preduzetnicima deo su podrške koji Fond za razvoj nudi građanima Srbije od naredne godine, najavila je danas saradnica u sektoru za kredite i garancije u Fondu za razvoj Olga Radovanović.

Radovanović je na konferenciji „Šanse i izazovi na putu ka dostizanju održivog rasta i zdrave životne sredine“ održanoj u okviru Sajma energetike i zaštite životne sredine, rekla da Fond u saradnji sa Evropskom bankom kontinuirano radi na stvaranju povoljnosti kako bi se privredni razvoj u Srbiji podigao na viši nivo.

„Za narednu godinu u planu su investicioni krediti za kupovinu opreme, građevinske radove i iznajmljivanje poslovnih prostora sa kamatnom stopom od 1,8 odsto“, kazala je Radovanović.

Kada su u pitanju razvojni projekti, ona je poručila da će se krediti u 2022. odobravati po kamatnoj stopi od 2 odsto, a da će 20 odsto sredstava biti bespovratno.

Fond je, prema njenim rečima, obezbedio za sledeću godinu i 30 odsto bespovratnih sredstava za kredite koje podižu početnici, i 35 odsto bespovratnih sredstava kada su u pitanju krediti za mlade ili žene preduzetnike.

Privredna komora Srbije, kao partner 16. Međunarodnog sajma energetike i 17. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine, organizovala je stručnu konferenciju „Šanse i izazovi na putu ka dostizanju održivog rasta i zdrave životne sredine“ u cilju unapređenja održivog privrednog razvoja u Srbiji i predstavljanja mogućnosti u ovom domenu koje se pružaju građanima naše zemlje.

Na skupu su predstavljene aktuelne inicijative i projekti koje sprovode nadležne institucije, kao i dostupni fondovi za privredu u 2022. godini iz sektora ekologije i energetike.

Rukovodilac grupe za kružnu i zelenu ekonomiju u Ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić rekla je da je njeno ministarstvo prošle godine napravilo važan iskorak i uvelo Mape puta za cirkularnu ekonomiju, dokument koji predstavlja pravac kojim će naša zemlja ići u ovoj oblasti.

Takođe, u okviru Zakona o planskom sistemu urađena je analiza efekata cirkularne ekonomije, na osnovu kojih se ove godine izrađuje trogodišnji Strateški akcioni plan, kako sprovoditi cirkularni održivi privredni sistem u našoj zemlji, poručila je ona.

Dodala je da je predviđeno da plan bude usvojen u prvom kvartalu sledeće godine.

Kada su u pitanju rojekti za narednu godinu, Vučinić je najavila projekat koji će sprovoditi ministarstvo i UNDP o smanjenju karbonkog otiska korišćenjem cirkularne ekonomije.

Poručila je da će ministarstvo ponuditi privrednicima niz mogućnosti i sredstava kako bi se smanjio štetan uticaj kompanija na životnu sredinu.

„Kada je u pitanju podrška privredi, ideja je da se urade detaljne analize njihovog poslovanja i uticaj na životnu sredinu, da se prepoznaju slabe tačke i da se preoruče aktivnosti, kako bi preduzeć smanjili korišćenje resursa i energije“, kaže Vučinjić.

Sajma ekologije i energetike trajaće i sutra, a svi zainteresovani mogu da pogledaju inovativna rešenja i proizvode malih i velikih proizvođača iz Srbije i sveta.

Električna vozila, zeleni održivi krovovi, održiva brojila i kompost koji najbrže prerađuje organski otpad neki su od razloga zašto je ovaj sajam interesantna destinacija Beograđanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar