U trendu

RCC u Sarajevu bio domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama

 Savet za regionalnu saradnju (RCC) bio je domaćin drugog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju „Butterfly Innovation & Business Forum“ održan je u Sarajevu, saopšteno je danas iz RCC.

Forum je održan 6. i 7. decembra u saradnji sa projektom EU4DigitalSME „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, i u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom (EEN).

„Nakon prvog foruma posvećenog inovacijama i poslovanju koji je održan prošle godine, RCC je početkom ove ustanovilo regionalnu nagradu za nove inovacije Butterfly Innovation Award s ciljem da se podrže inovativna rešenja u onim područjima koja su prioritetna za region“, rekao je stručnjak za razvoj ljudskih kapaciteta u RCC Siniša Marčić. 

On je na otvaranju foruma istakao da „kreativni potencijal ne raste u vakumu“ i da mu „treba podrška i promocija svih na Zapadnom Balkanu“.

„Zato mi u RCC nastavljamo da olakšavamo povezivanje različitih grupa entuzijasta iz svih delova Zapadnog Balkana“, dodao je.

Kada govorimo o pružanju podrške inovacijama poslovne zajednice, ekonomije iz regiona se nalaze tek na pola puta, rekao je Marčić, dodajući da su potrebne usmerenije politike, moderna infrastruktura za inovacije, kao i povoljno okruženje i razgovori o ovim temama. 

Na forumu je bilo reči o promociji održivih modela akademske i poslovne saradnje, kao i promociji snage centara za digitalne inovacije, startap firmi, partnerstava sa visokoškolskim institucijama, kao i izvanrednih inovativnih inicijativa koje ostavljaju upečatljiv dojam širom Jugoistočne Evrope. 

Vodeći se motom foruma „Zamisli.Inoviraj.Napravi“ zanimljivi izlagači su podelili svoja iskustva iz prve ruke, navodi RCC.

Eva Neher, direktorka za programe u GIZ-u, istakla je ogroman potencijal u inovativnim i digitalnim rešenjima koji je, međutim, ograničen u ekonomijama u regionu, a koji može imati koristi od integracije u partnerstva, poslovne odnose i mreže na međunarodnom nivou, te razviti izuzetno uspešne poslovne subjekte. 

„To je upravo razlog zašto je naš projekat EU4DigitalSME, koji sufinansira Evropska unija, posvećen digitalnim i inovativnim rješenjima za mala i srednja preduzeća, u okviru kojeg radimo na uspostavljanju četiri centra za digitalne inovacije u Bosni i Hercegovini kako bi se stvorilo okruženje u kome se pruža podrška inovativnim rešenjima za privatni sektor“, rekla je Neher.

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Stefano Elero rekao je da je inovacija pokretač digitalne transformacije koja je jedna od okosnica mandata predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

„Mi je, kao EU, smatramo glavnim procesom kojim se obezbjeđuje približavanje ekonomija naših partnera sa Balkana evropskom jedinstvenom tržištu. Za podsticanje inovacija u privatnom sektoru najvažnije je obezbediti otpornost i konkurentnost privatnog sektora i na kraju krajeva, stabilnost, prosperitet i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Evropska unija snažno podržava inovacije u poslovanju i nastaviće da to i dalje radi zajedno sa svojim partnerima u regionu“, naveo je Elero.

Na forumu se okupio veliki broj stručnjaka koji se bave inovacijama a koji su podelili svoja znanja vezana za razvoj ekosistema za inovacije i saradnju akademske i poslovne zajednice.

Ova aktivnost je deo Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i sufinansira je EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.