U trendu

Realni rast BDP-a Srbije 1,0 posto u trećem kvartalu

BEOGRAD – Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 1,0 posto na godišnjem nivou, prema današnjoj proceni Republičkog zavoda za statistiku.

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u periodu jul-septembar opao za 0,7 procenata u odnosu na drugo tromesečje.

Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou od 5,1 odsto, zabeležen je u trećem kvartalu u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane.

Pored toga, visok rast bruto dodate vrednosti od 8,1 posto ostvaren je u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, te u sektoru informisanja i komunikacija, 8,1 procenat.

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti registrovan je u sektoru građevinarstva – 12,4 odsto, sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – 7,7 posto, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 3,6 posto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem tromesečju je, u odnosu na isti period 2021. godine, realni rast zabeležen kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, za 3,1 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,2 odsto, izvoza robe i usluga, 14,9 posto i uvoza robe i usluga, 7,8 procenata.

Realni pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, za 4,5 posto, i bruto investicija u osnovna sredstva za 2,2 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar