U trendu

Rebalans vojvođanskog budžeta pred poslanicima

NOVI SAD – Najvažnije tačke dnevnog reda 9.sednice Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) o kojima danas raspravljaju poslanici u Novom Sadu su rebalans pokrajinskog budžeta za 2021. godinu, kao i izveštaj o raspodeli novca iz pokrajinske kase od januara, do juna ove godine.

Rebalansom je predviđeno da budžet APV u 2021.godini bude 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara, odnosno 4,8 odsto u odnosu na aktuelni budžet.

Predloženim rebalansom kapitalni deo budžeta povećan je i iznosi 19,41 milijardu dinara.

Budžet se povećava iz onog njegovog dela koji predstavlja najveći potencijal, a to su prihodi od poreza na zarade i poreza na dobit, što je najdirektniji pokazatelj stanja zaposlenosti, visine prosečnih plata i profitabilnosti privrede, ističu poslanici vladajuće koalicije.

„Za prevremenu otplatu javnog duga nastalog u vreme prethodne administracije, iz pokrajinskog budžeta biće usmereno 900 miliona dinara, čime će se znatno smanjiti opterećenje budžeta za 2022. i 2023. godinu i to je prvi put da neka pokrajinska administracija vraća dugove unapred, I to dugove koje je napravila prethodna vlast, najviše preko Razvojne banke Vojvodine“, rekao je Nenad Borović, poslanik SNS.

Ovim rebalnsom predviđena su izdvajanja za kapitalne projekte pre svega, u oblastima, privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike, što pozdravljaju poslanici Saveza vojvođanskih Mađara jer, kako navode, to pomaže ljudima u vreme pandemije.

Vodoprivrednim preduzećima biće usmereno 600 miliona dinara za investicione radove i održavanje vodnih mreža.

Za podsticaje privrednom i turističkom razvoju i podršku ženskom preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima, opredeljeno je ukupno 357 miliona dinara.

Srpska radikalna stranka neće glasati za predloženi rebalans, kao ni za izveštaj o izvršenju budžeta.

„Najviše novca ide u budžetsku rezervu i ona će sada iznositi vise od budžeta čak četiri pokrajinska sekretarijata, a novac će raspoređivati vlada APV po svom nahođenju, za sve i svašta“, rekao je Đurađ Jakšić, poslanik SRS.

Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade očne klinike Kliničkog centra Vojvodine obezbeđeno je 310 miliona dinara.

Obezbeđen je i novac za početak radova na izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, kao i za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju tri doma kulture – u Velebitu, Golubincima i Lovćencu.

Rebalansom su predviđena i ulaganja za opremanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu nakon završetka druge faze radova koji se očekuju krajem septembra, kao i za sanaciju objekata i prostora koje koriste osnovne i srednje škole u AP Vojvodini.

Vladajuća većina ocenila je da je izvršenje budžeta u prvih šest meseci bilo bolje nego ikada i da su pokrenuti mnogi kapitalni projekti.

Za poslaničku grupu Demokratske stranke Srbije, međutim, najvažnije je pitanje vojvođanskog identiteta koje je izazvalo buru u javnosti, a o kojem, kako su naveli, poslanici vladajuće većine ne žele da razgovaraju na jedinom pravom mestu za to, Skupštini APV, zbog čega će, najavili su, uputiti predlog predsedniku pokrajinskog parlamenta da o tome zakaže posebnu sednicu.

Da je to važno pitanje smatraju i radikali, ali uz napomenu da „toj besmislici ne treba davati na značaju raspravom u skupštinskoj sali“ i ponavljaju da od Srpske napredne stranke zahtevaju da ministarku Čomić smene sa funkcije, a da zbog odlaska Nenada Čanka na Cetinje raskinu sve koalicije koje imaju sa LSV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.