U trendu

Referntna kamata u VB podignuta na najvisi nivo od 2008. god

LONDON – Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatnu stopu najviše u poslednjih 27 godina, uprkos upozorenju da je zemlja na putu ulaska u dugotrajnu recesiju, žureći da suzbije rast inflacije koja će, prema novim procenama, dostići vrhunac od 13 posto.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) britanske centralne banke odlučio je sa osam glasova „za“ i jednim „protiv“ da poveća ključnu kamatu za pola procentnog poena sa 1,25 na 1,75 posto, što je najviši nivo od kraja 2008. godine, prenosi Rojters.

Većina ekonomista je u anketi britanske agencije očekivala povećanje od 50 baznih poena, budući da se centralne banke šširom sveta bore da obuzdaju rast potrošačkih cena.

BoE je upozorila da se Britanija suočava sa recesijom u rasponu između maksimuma i minimuma proizvodnje od 2,1 posto, što je slično padu iz 1990-ih, ali daleko manje od ekonomskog udara kovida-19 i pada izazvanog globalnom finansijskom krizom 2008/09. godine.

Prema procenama centralne banke, privredni pad bi počeo u poslednjem kvartalu 2022. i nastavio bi se tokom cele 2023. godine, što bi bila najduža recesija u Ujedinjenom Kraljevstvu od globalne finansijske krize.

Ekonomskom usporavanju će doprineti i potrošačka inflacija, koja će, kako se sada predviđa, verovatno dostići vrhunac od 13,3 procenta u oktobru, najviši nivo od 1980. godine, uglavnom zbog rasta cena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

To znači da britanskim domaćinstvima predstoje dve uzastopne godine pada njihovih raspoloživih prihoda, odnosno suočavanje s najvećim pritiskom na životni standard od 1964. godine kada je počelo prikupljanje tih podataka.

Rast britanskih potrošačkih cena je u junu dostigao 40-godišnji maksimum od 9,4 odsto, što je za preko četiri puta iznad ciljane inflacije BoE od 2,0 procenta, i okidač za pokretanje radničkih štrajkova i pritiska na onoga ko nasledi Borisa DŽonsona na mestu premijera da obezbdi dale mere podrške stanovništvu.

BoE je ranije procenjivala da će vrhunac inflacije biti nešto iznad 11 posto i da britanska ekonomija neće beležiti rasta pre 2025. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.