U trendu

Reformama i otvaranjem prema svetu do primene strategije 3820

Kada je, 1993, radio kao sekretar Gradskog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) u Fudžouu, predsednik Kine i generalni sekretar KPK Si Đinping je izradio „Strategiju o ekonomskom i društvenom razvoju grada Fudžoua u narednih 20 godina“, u kojoj je odredio ciljeve ekonomskog i društvenog razvoja za tri, osam i 20 godina i koja i danas ima veliki značaj.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Si Đinping izneo je radne ideje za produbljivanje reformi i širenje otvorenosti rekavši da „reforme daju vitalnost, a otvaranje daje snagu“.

„Reforme i otvaranje prema svetu“ su važna ideja za realizaciju strategije 3820. Fudžou je rodni grad kineskih iseljenika, više od četiri miliona Kineza rođenih ovde žive širom sveta. Si je predložio „privlačenje investicija drugih kineskih iseljenika uz pomoć kineskih iseljenika, privlačenje investicija sa Tajvana uz pomoć kineskih iseljenika i privlačenje investicije stranaca uz pomoć kineskih iseljenika“.

Nakon komunikacija, stupio je na snagu sporazum o uspostavljanju investicione zone Juenhung sa površinom od 50 kvadratnih kilometara. To je jedna od najranijih razvojnih zona kineskih iseljenika u Kini.

Kako Fudžou ima sve više razmena sa gradovima u zemlji i inostranstvu, infrastruktura postepeno nije mogla da održi korak razvoja. Na Si Đinpingov predlog i uz njegovu podršku, Međunarodni aerodrom Čangle u Fudžou zvanično je otvoren 1997. godine. Da bi se zadovoljile potrebe za proširenjem otvorenosti prema spoljnom svetu, Si je sveobuhvatno promovisao izgradnju niza velikih infrastrukturnih projekata, kao što su dubokomorski terminali, auto-putevi i brze gradske ceste, u skladu sa rasporedom definisanim strateškim projektom 3820.

Od 1992. do 2010. godine osnovano je i prošireno više od 20 razvojnih zona i investicionih zona. Do 2010. godine ciljevi postavljeni strateškim projektom 3820 uspešno su postignuti. Bruto domaći proizvod Fudžoua povećao se sa 15 milijardi juana 1992. na 324,265 milijardi juana 2010. Raspoloživi dohodak po glavi stanovnika gradskih stanovnika i raspoloživi prihod po glavi seoskih stanovnika povećali su se 9 puta i 6,7 puta.

Implementacija strategije 3820 i sprovođenje politike otvaranja prema svetu oživeli su ekonomiju Fudžoua i povećali konkurentnost grada.

Oslanjajući se na prednosti centralne zone „morskog puta svile 21. veka“, nove zone Fudžoua i pilot zone slobodne trgovine, Fudžou razvija nove važne strateške industrije kao što su novi materijali i veštačka inteligencija,formirajući industrijske klastere u razmeri od 100 milijardi juana, kao što su tekstil, hemijska vlakna i elektronske informacije.

Tokom poslednjih pet godina, ukupan uvoz i izvoz grada Fudžoua premašio je 250 milijardi juana, a osnovano je skoro 2.000 novih preduzeća sa stranim investicijama. Fudžou ima trgovinske partnere u više od 200 zemalja i regiona, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar