Regionu ZB 18,8 miliona evra za dualno obrazovanje

BEOGRAD – Svest o potrebama i mogućnostima uvođenja dualnog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana i projektima koji ga pomažu je vrlo visoka, izjavio je Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije na on lajn konferenciji Regionalnog čelendž fonda.

Zahvaljujući donatorima na pomoći, izrazio je nadu da će projekat na koji se čekalo godinu dana, pomoći da se ono što postoji kao svest o potrebi sada i realizuje u praksi.

Konferencija je organizovana povodom prvog poziva ovog fonda za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja otvorenog za prijave iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Fond će do 2025. godine isplatiti 18,8 miliona evra za podršku investicijama u našem regionu.

„Ovaj poziv je veoma važan a ja pozivam kompanije sa Zapadnog Balkana da se povežu sa obrazovnim institucijama i visokim školama, fakultetima“, rekao je Vesović.

Dodao je da svi koji su uključeni u projekat treba da se maksimalno potrude da on uspe i postane trajno održiv.

Prema njegovoj oceni, ovo je jedan od najvažnijih projekata, koji će trajati naredne četiri godine.

“ Verujem da ćemo iz njega dosta naučiti i razmeniti iskustva, makar i loša, što će nam pomoći da dostignemo zacrtane ciljeve“, rekao je Vesović.

Frider Verman, vođa tima jedinice za upravljanje fondom Regionalnog čelendž fonda je rekao da je poziv odlagan dva puta jer su se zbog pandemije čekala bolja vremena.

Ukazao je da će uslovi konkursa biti isti za sve zemlje i da se sa pozivom počinje istovremeno u svim zemljama Zapadnog Balkana kojima je namenjen.

Kako je istakao, zainteresovani sve informacije mogu da dobiju na sajtu fonda i da se od regionalnih poverenika traže odgovore na sva pitanja koja budu imali.

Generalni direktor, Nemačko-srpske privredne komore, Frenk Aleter je naveo da je dualno obrazovanje u DNK Nemaca i da u Nemačkoj svako ko ne želi da gradi akademsku karijeru, gleda gde će da se uključi u stručno obrazovanje i obuku.

“ Čak i male kompanije imaju učenike koji prolaze kroz obrazovanje i obuke kod njih. To veoma dobro funkcioniše u Nemačkoj ali ne mora da znači da bi funkcionisalo i u inostranstvu“, istakao je Aleter.

Prema njegovim rečima ova komora dobro sarađuje sa Privrednom komorom Srbije, koja ima vodeću ulogu u koordinaciji projekata obrazovanja i obuka i njihovom širenju po Srbiji.

Naglasio je da je Regionalni čelendž fond dobrodošao u ovu priču i da će Nemačko-srpska komora pomagati da se u dualno obrazovanje uključi što više kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.