U trendu

Rekordna 2019. godina za Er Srbiju

BEOGRAD – Avio-kompanija Er Srbija je 2019. godine, uz uvođenje novih ruta i uspostavljanje operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila rast i ostvarila rekordne rezultate u broju prevezenih putnika.

Tokom prošle godine, srpski nacionalni avio-prevoznik je prevezao ukupno 2,81 miliona putnika na redovnim i čarter letovima iz Beograda, što predstavlja rekordan rezultat od kada posluje kao Er Srbija, navodi se u saopštenju kompanije.

Broj prevezenih putnika porastao je za 9,5 odsto, u odnosu na 2018. godinu.

Na redovnim letovima prevezeno je za 9,0 odsto više putnika, a na čarter letovima za 23 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Nakon uspešne letnje sezone, pozitivni rezultati nastavili su se i u vansezonskom periodu, kada je prevezeno za gotovo 25 odsto više putnika nego u istom periodu 2018.

Krajem oktobra, Er Srbija je proslavila još jedan istorijski trenutak i poželela dobrodošlicu jubilarnom 15-milionitom putniku za šest godina poslovanja.

Tokom 2019. godine, kompanija je obavila ukupno 33.322 letova, od čega 2.370 čarter letova u okviru Avioleta, čarter-brenda srpske nacionalne avio-kompanije.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara, porastao je na 4,45 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Er Srbiji iznosi 72 procentna poena u 2019. godini, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga porasla za 28 odsto.

„Pokretanjem novih linija sa čak tri aerodroma u Srbiji, potvrdili smo poziciju regionalnog lidera u oblasti komercijalnog avio-saobraćaja i dali svoj doprinos razvoju privrede i turizma u Srbiji, kao i povezanosti u regionu“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Istakao je da su tokom prošle godine pažljivo birali nove destinacije i tako dalje unapredili integraciju međunarodne mreže Er Srbije i omogućili veći izbor i pogodnosti putnicima.

Rast kapaciteta mreže Er Srbije pospešen je tokom prošle godine pokretanjem deset novih linija sa matičnog aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu – osam redovnih tokom cele godine ka Kijevu, Madridu, Barseloni, Rijeci, Krasnodaru, Helsinkiju, Kairu i Istanbulu, kao i sezonskih ruta za Nicu i Zadar.

Nacionalni avio-prevoznik je tokom 2019. godine uspostavio operacije sa još dva aerodroma u Srbiji. Na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja, koji je raspisala Vlada Srbije, uvedeno je 12 novih linija sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu, kao i linija do Beča sa Aerodroma „Morava“ pored Kraljeva.

Uvođenje novih linija proširilo je mrežu nacionalne avio-kompanije na 61 destinaciju. Iz Kraljeva će Er Srbija na proleće uspostaviti i sezonsku liniju do Soluna.

Pored toga, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je prošle godine sertifikovala Er Srbiju za drugi nivo NDC standarda (New Distribution Capability), svrstavši je među vodeće svetske avio-kompanije koje su svoj distribucioni sistem prilagodile savremenim načinima komunikacije.

Er Srbija je tako postala jedna od prvih avio-kompanija jugoistočne Evrope koja je dobila NDC sertifikat nivoa 2, i prva na svetu sa najnovijom 19.2 verzijom sertifikata koji definiše potencijale za distribuciju proizvoda.

Tokom prošle godine, Er Srbija je potpisala nov kod-šer sporazum sa finskom avio-kompanijom Finer, povećavši ukupni broj kod-šer partnerstava na 14 avio-kompanija i proširivši povezanost na 94 destinacije, u svojoj virtuelnoj, kod-šer mreži.

Takođe, Er Srbija je 2019. obeležila i dva značajna jubileja – šestu godišnjicu od kada posluje pod tim imenom i 92 godine tradicije kao naslednica slavnih prethodnika Aeroputa i JAT-a, što je svrstava na osmo mesto na listi najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.