U trendu

Rekordna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Italije

BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, tokom sastanka sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, istakla je da se obim razmene između Srbije i Italije poljoprivredno – prehrambenih proizvoda povećava iz godine u godinu te da je u 2021. godini ostvarena rekordna razmena u vrednosti od 485,5 miliona evra.

Tanasković je istakla da je to za 52 odsto više u odnosu na 2020. godinu i dodala da je negovanje dobrih partnerskih odnosa između dve zemlje dovelo do toga da je Italija jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije kada je reč o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, saopšteno je iz Ministarstva.

Sa ambasadorom, Tanasković je razgovarala o budućim projektima saradnje, kao i o organizaciji narednog Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će se održati sledeće godine od 20. do 26. maja, u Novom Sadu, a na kojem će upravo Italija biti zemlja partner.

Navodeći da je Ministarstvo poljoprivrede tradicionalni partner sajma, Tanasković je kazao da se nada da će naredne godine Srbija i Italija zajedno prezentovati ono najbolje što imaju da ponude.

Takođe, Tanasković kaže da će na Sajmu biti predstavljeni zajednički poduhvati kao što je ulaganje italijanske kompanije „Ferrero“, sa kojom Ministarstvo realizuje projekat za unapređenje, modernizaciju i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji i podizanja velikih zasada lešnika u regionima Srbije.

Ambasador Gori čestitao je ministarki Tanasković na postavljenju i podsetio da je i u Italiji nedavno izabrana nova Vlada, koja je spremna da aktivno sarađuje sa Srbijom.

„Odnosi između Italije i Srbije su od posebnog značaja, uključujući i sektor u nadležnosti Vašeg ministarstva“, istakao je Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar