U trendu

Rekordni rast prometa teretnih vozova izmedju Kine i Evrope

Broj teretnih vozova izmedju Kine i Evrope, koji su prolazili kroz kinesku kopnenu luku Mandžouli, ostvario je rekord u 2020. godini, uprkos negativnom uticaju kovida-19, saopštilo je Lokalno železničko odeljenje.

Tokom 2020. godine kroz luku je prošlo 3.548 prekograničnih teretnih vozova, što je rast od 35,1 odsto u odnosu na isti period lane. Prevezeno je ukupno 324.310 teretnih kontejnera, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Ukupan broj dolaznih vozova tokom prošle godine iznosio je 1.758, što je rast od 59 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je broj odlaznih vozova porastao za 17,7 odsto u odnosu na isti period lane i dostigao cifru od 1.790.

Roba koja se uvozi i izvozi preko Mandžoulija uglavnom uključuje dnevne potrepštine, električne proizvode, industrijske mašine, metale, poljoprivredne proizvode i auto delove.

U poredjenju sa pomorskim i vazdušnim prevozom, teretni vozovi izmedju Kine i Evrope manje su pogodjeni pandemijom kovida-19 i igraju važnu ulogu u obezbedjivanju nesmetane logistike i stabilnog snabdevanja materijalom u Kini i evropskim zemljama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.