U trendu

Remont turbine Severnog toka izazvao porast cena gasa u EU

MOSKVA – Nakon objavljivanja vesti o obustavi rada još jedne gasne turbine gasovoda Severni tok cene gasa u Evropi porasle za 4,2 odsto, pokazuju podaci organizacije za Međunarodni konsalting i ekpertizu (ICE).

Ruski energetski gigant mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, navodi se u današnjem saopštenju Gasproma, prenosi TAS S.

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara (mcm) gasa od srede, 27. jula počevši od 4:00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka, preneo je ranije Rojters.

Gasprom je prošle nedelje nastavio isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 nakon 10-dnevne pauze zbog redovnog remonta, zadržavši ih na nivou od samo 40 posto kapaciteta, na koji su spuštene još u junu zbog, kako je tada obrazloženo „odloženog vraćanja jedne turbine se servisiranja u Kanadi“.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa visokim cenama hrane i energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar