U trendu

Resor rudarstva i energetike pokretač razvoja

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa novom šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Julijom Ustjugovom o novom zakonima, strateškim okvirima za razvoj energetike, investicionom ciklusu, sprovođenju zelene agende, reformi javnih preduzeća i gasnoj diverzifikaciji.

Ona je istakla da je ovo jako važan period za nas, posebno ova godina, da su doneti novi zakoni, kao i da je pri kraju izrada podzakonskih akata i strateških dokumenata, nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2030. sa vizijom do 2050. godine.

„Pripremili smo i plan investicija čija je vrednost 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za OIE. To je naš novi model rasta i mogućnost da unapredimo privredni ambijent“, rekla je Mihajlovićeva koja izrazila očekivajne da će saradnja koja je postojala dok je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture biti nastavljena i sada sa Ministarstvom rudarstva i energetike.
Ministarka je novu šeficu misije MMF-a upoznala sa planovima u rudarstvu, istakavši da su ciljevi moderno, zeleno rudarstvo i održivi razvoj i da je procenjena vrednost sirovina u Srbiji veća od 250 milijardi evra.

Kada je reč o restrukturiranju javnih preduzeća, potpredsednica Vlade navela je da su odlukom Vlade odvojene delatnosti EPS-a i „Elektrodistibucije Srbije“, kao i da će se u narednom periodu više ulagati u distributivnu mrežu.

Mihajlovićeva je dodala i da je za Srbiju važno regionalno povezivanje. Ona je, govoreći o snabdevanju gasom, rekla da je diverzifikacija dobavljača naredni korak u snabdevanju ovim energentom.

Na sastanku je bilo reči i o budućnosti Petrohemije, odnosno strateškom partnerstvu za ovu fabriku.
Ustjugova je izrazila očekivanje da miks iskustva koje ima, a stečen je radeći u zemljama severne i centralne Amerike pomoći u svemu što ćemo zajedno planirati i raditi.

„Srbija je dinamična zemlja, mnogo toga se dešava na polju ekonomije uprkos pandemiji. Srbija je primer kako se fiskalna konsolidacija i reforme dugoročno isplate. To je pravi primer kako se neka zemlja bori sa krizom. Iako se oporavak nastavlja, mislim da svi možemo biti zadovoljni, posebno jer postoji prostor za dodatne investicije, naročito u zelenu agendu“, rekla je Ustjugova.
Dodala je da će u MMF biti srećni da učestvuju u tome i da podrže sve vaše projekte,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.