U trendu

Revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 ulazi u završnu fazu

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom predstavništva kompanije Silovije mašini u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1, kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

„Kompanija Silovije mašini realizuje važne aktivnosti za Elektroprivredu Srbije, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE Đerdap 1 ulazi u završnu fazu, revitalizacija Đerdapa 2 nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti“, rekla je Mihajlović.

Kaže da to ministarstvo priprema i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja.

„U interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru“, rekla je Mihajlović.

Mihajil Cvetkov zahvalio je na sastanku, rekavši da ta kompanija dugo radi u Srbiji, te da saradnja datira još iz vremena bivše Jugoslavije.

„Dosta je naše opreme u Đerdapu 1 i 2, kao i u ‘Kostolcu’. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu“, naveo je on.

Napominje da je revitalizacija Đerdapa 1 zahtevna i da zaslužuje veliku pažnju.

„Stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju Đerdapa 2, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna“, rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.