U trendu

Rezervacije za transatlantske letove IAG-a na nivou iz 2019. godine

LONDON – Luis Galjego, šef britanske avio-grupe IAG u čijem je sastavu i Britiš Ervejz, izjavio je danas da su njihove rezervacije za transatlantske leove već dostigle gotovo 100 odsto nivoa iz 2019, nakon što su Sjedinjene Države ranije ovog meseca ukinule ograničenja.

Avio-kompanije poput Britiš Ervejza i Virdžin Atlantika iščekivale su ponovno otvaranje linija između Evrope i Sjedinjenih Država kao rute od vitalnog značaja za oporavak njihovih finansija, nakon što im je više od 18 meseci mera ograničenja stvorilo milijarde dolara duga.

Galjego je, na jednoj konferenciji pod pokriovoteljstvom IAG-a, saopštio da se grupa finansijski oporavlja i da očekuje povratak letova na nivo pre pandemije do 2023, prenosi Rojters.

„Sada kada se svet otvara, povećaćemo naše kapacitete. Transatlantske rezervacije su već dostigle skoro 100 odsto nivoa iz 2019. Očekujem da će severnoatlantske rute dostići pun kapacitet do sledećeg leta“, reako je on.

Galjego je, međutim, upozorio da bi ukoliko londonski aerodrom Hitrou poveća aerodromske takse to moglo da utiče na oporavak, napominjući da bi 40 odsto putnika koji koriste ovu vazdušnu luku u tranzitu ka različitim krajnjim destinacijama moglo da se peorijentiše na korišćenje alternativnih aerodromskih čvorišta.

„Ako dođe do povećanja naknada za sletanje, znam da IAG ne bi bio sam u preispitivanju korišćenja Hitroua kao vazdušne luke naših avio-kompanija. U ovom trenutku, avijacija pokušava da izađe iz najgore krize ikada. Britanski operateri moraju da budu u stanju da konkurišu rivalima“, poručio je Galjego.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.