U trendu

Rezervi gasa imamo za 50 dana, da ni kubni metar ne uvezemo

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da država ima rezervi gasa za 50 dana, kao i da kupuje ugalj, svuda gde može, kako se ne bi ugrozilo snabdevanje strujom.

„Sa strujom imamo mnogo problema, sa vodom beskrajno preblema. Sa gasom takođe, ali smo se borili i, verujem, izborili i već imamo više od 100 miliona utisnuto u Mađarskoj, svaki dan po četiri, pet miliona utisnemo, a gotovo dupke je pun naš deo sladišta u Banatskom dvorum, tamo je 247 miliona kubnih metara gasa“, rekao je Vučić za TV Pink.

Ako dnevno maksimalno možemo da povučemo četiri, do pet miliona kubnih metara gasa iz Banatskog dvora, to znači da rezervi u tom gasnom skladištu imamo za 50 dana, sve i da ne dobijemo nijedan kubni metar preko Balkanskog toka.

„Da izbije apsolutni rat, u svim delovima sveta, toliko gasa imamo, za 50 dana“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je komplikovanija situacija sa strujom, te da se uvozi ugalj, sa svih strana gde je to moguće.

„Razgovaramo sa kineskim partnerima, pomažu nam da nabavimo dva miliona tona, to bi nas dobro spasilo“, rekao je Vučić i dodao da nam sve to teško stiže u zemlju, kao i da Kina ima bolji ugalj nego što nama odgovara, ali da je država sve što može u regionu, kupila.

„Sad bih pitao sve stručnjake… šta bi bilo da nemamo ugalj, nikom nijedan frižider ne bi radio, niti klima.. Da smo poslušali sve, da se odreknemo uglja. A, ja sam govorio – polako, prvo energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja, a onda sve drugo“, rekao je Vučić.

Rekao je da će zemlja svakako preći na korišćenje energije vetra, sunca, kada izgradimo reverzibilne elektrane, ali ne i pre toga.

„Cela Evropa se vratila na ugalj i nuklearke“, konstatovao je Vučić.

Dodao je i da sam nema problem da saopštava loše vesti, jer je njegov posao da uradi sve što može da reši probleme, ali da uvek kaže istinu.

Rekao je i da ne može sebi da oprosti „ludost“ sa litijumom, jer je Srbija jedina zemlja koja se toga odrekla, navodeći da su strane službe sve to razorile, uspele da ovde podbune građane, i od tog projekta se odustalo.

„Baš me briga ko će šta da kaže, ja sam rekao istinu“, dodao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar