U trendu

Rigorozne mere za nepoštovanje ekoloških standarda

BEOGRAD – Rudarska aktivnost u Srbiji mora biti održiva, bez obzira na to koji je investitor u pitanju, kaže pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović i poručuje da će mere u slučaju nepoštovanja ekoloških standarda u rudarskoj aktivnosti biti rigorozne.

On je tako odgovorio na pitanje članice Odbora za evropske integracije iz SNS Dubravke Filipovski da li će ministarstvo preduzeti neke aktivnosti prema inostranim firmama koje rade u Srbiji, a ne ispunjavaju u pravoj meri ekološke standarde.

Milijanović je rekao da se mora strogo poštovati ono što je definisano projektom, našim pravilnicima, standardima i zakonima po pitanju zaštite životine sredine.

Najavio je da će ljudi iz Sektora za rudarstvo i geološka istraživanja, u saradnji sa Sektorom za inspekcijski nadzor, nastaviti i u narednom periodu da aktivno obilaze teren i sve rudarske aktivnosti, kao i da će u slučaju nepoštovanja ekoloških standarda, mere biti rigorozne.

„Ići ćemo čak i do obustave rudarskih aktivnosti“, rekao je Milijanović.

Naveo je da su u prethodnom periodu u Boru uočene izvesne neusaglašenosti sa svim onim što je projektom bilo definisano, i da je dato vreme da se otklone nedostaci.

Kazao je da je deo nedostaka otklonjen, a da su u delu koji nije otklonjen obustavljene rudarske aktivnosti, kao što je učinjeno u rudniku Jama.

„Krenuli smo u analizu svih potencijalnih zagađivača reke Pek. Nama je u interesu da sve naše reke i životna sredina budu onakvi kako građani zaslužuju i da pokažemo da rudarstvo u Srbiji može da bude održivo kao i svuda u Evropi i svetu“, kaže Milijanović.

Inače, Milijanović je danas na skupštinskom odboru sa drugim predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike predstavio novi set zakona iz tih oblasti, koji će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta 15. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.