U trendu

Rio Tinto: Bezbedno upravljanje otpadom – najviĆĄi prioritet

BEOGRAD – Treći otvoreni onlajn sastanak sa predstavnicima NVO sektora i ĆĄire javnosti čija tema je bila upravljanje otpadom u projektu „Jadar“ odrĆŸan je danas, saopĆĄtila je kompanija Rio Sava EksplorejĆĄn, ćerka kompanije Rio Tinto.

Sastanku putem koga su predstavnici Rio Tinta uz prisustvo akademske i stručne javnosti ĆŸeleli da građanima, a pre svega lokalnim organizacijama, pruĆŸe odgovore na sva pitanja i razjasne nedoumice oko projekta Jadar, prisustvovalo je viĆĄe od 60 učesnika.

U kompanijskom saopơtenju navedeno je da su predstavnici kompanije i eksperti govorili su o planovima za upravljanje otpadom u okviru Projekta Jadar, koji podrazumevaju strogi protokol prerade rude i odlaganja otpada prema najviơim međunarodnim standardima.

Direktorka Rio Sava Eksplorejơn Vesna Prodanović istakla je da kompanija projektu Jadar pristupa posvećeno, uz koriơćenje sopstvene globalne ekspertize, a u skladu sa lokalnim i međunarodnim pravilima i propisima.

„Otpad jeste prateća pojava svake rudarske i industrijske aktivnosti, ali odgovoran odnos i upravljanje otpadom u skladu sa najviĆĄim standardima uz koriơćenje najmodernijih tehnologija sa najmanjim mogućim uticajem na okolinu su jedina opcija“, naglasila je ona.

Dodala je da Rio Tinto intenzivno radi na reĆĄenjima za smanjenje otpada – „zero waste“, odnosno mogućnostima za ponovnu upotrebu otpada preteĆŸno u građevinskoj industriji i poljoprivredi.

Kako se navodi projekat „Jadar“ je jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji, a serije otvorenih sastanaka koje organizuje Rio Tinto vaĆŸan su korak u očuvanju dijaloga sa svim zainteresovanim stranama na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija.

Iz Rio Sava je najavljeno da će nastaviti da organizuje otvorene sastanke u vezi sa razvojem projekta“ Jadar“, a sledeći sastanak biće odrĆŸan krajem avgusta na temu procesa prerade jadarita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.