U trendu

Rio Tinto: Bezbedno upravljanje otpadom – najviši prioritet

BEOGRAD – Treći otvoreni onlajn sastanak sa predstavnicima NVO sektora i šire javnosti čija tema je bila upravljanje otpadom u projektu „Jadar“ održan je danas, saopštila je kompanija Rio Sava Eksplorejšn, ćerka kompanije Rio Tinto.

Sastanku putem koga su predstavnici Rio Tinta uz prisustvo akademske i stručne javnosti želeli da građanima, a pre svega lokalnim organizacijama, pruže odgovore na sva pitanja i razjasne nedoumice oko projekta Jadar, prisustvovalo je više od 60 učesnika.

U kompanijskom saopštenju navedeno je da su predstavnici kompanije i eksperti govorili su o planovima za upravljanje otpadom u okviru Projekta Jadar, koji podrazumevaju strogi protokol prerade rude i odlaganja otpada prema najvišim međunarodnim standardima.

Direktorka Rio Sava Eksplorejšn Vesna Prodanović istakla je da kompanija projektu Jadar pristupa posvećeno, uz korišćenje sopstvene globalne ekspertize, a u skladu sa lokalnim i međunarodnim pravilima i propisima.

„Otpad jeste prateća pojava svake rudarske i industrijske aktivnosti, ali odgovoran odnos i upravljanje otpadom u skladu sa najvišim standardima uz korišćenje najmodernijih tehnologija sa najmanjim mogućim uticajem na okolinu su jedina opcija“, naglasila je ona.

Dodala je da Rio Tinto intenzivno radi na rešenjima za smanjenje otpada – „zero waste“, odnosno mogućnostima za ponovnu upotrebu otpada pretežno u građevinskoj industriji i poljoprivredi.

Kako se navodi projekat „Jadar“ je jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji, a serije otvorenih sastanaka koje organizuje Rio Tinto važan su korak u očuvanju dijaloga sa svim zainteresovanim stranama na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija.

Iz Rio Sava je najavljeno da će nastaviti da organizuje otvorene sastanke u vezi sa razvojem projekta“ Jadar“, a sledeći sastanak biće održan krajem avgusta na temu procesa prerade jadarita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.