U trendu

Rio Tinto i Posco potpisali Memorandum o razumevanju

BEOGRAD – Rio Tinto i POSCO, najveći proizvođač čelika u Južnoj Koreji i jedan od vodećih proizvođača čelika na svetu, potpisali su Memorandum o razumevanju (MoR) u cilju istraživanja, razvoja i primene tehnologije za prelazak na lanac vrednosti čelika sa niskim emisijama ugljenika.

Cilj partnerstva je, kako je saopštio Rio Tinto, da se istraži niz tehnologija za dekarbonizaciju širom lanca vrednosti čelika, od eksploatacije rude gvožđa do proizvodnje čelika, uključujući integraciju tehnologije za obradu rude gvožđa kompanije Rio Tinto i tehnologiju proizvodnje čelika kompanije Posco.

Uspostavljeno partnerstvo ističe posvećenost kompanije Rio Tinto saradnji sa klijentima u istraživanju mogućnosti dekarbonizacije čelika i ulaganja u tehnologije koje mogu doprineti smanjenju koeficijenta emisija ugljenika za najmanje 30 odsto do 2030. godine, kao i istraživanju načina za karbonski neutralnu proizvodnju čelika do 2050. godine, navedeno je u saopštenju.

Takođe, obe kompanije dele ambiciju da zajedničkim radom postignu nultu neto emisiju ugljenika do 2050. godine.

Kao jedna od vodećih kompanija u Južnoj Koreji, strategija kompanije POSCO za smanjenje emisije će igrati važnu ulogu u postizanju nedavno predstavljene ambicije te zemlje, da postigne ugljeničnu neutralnost do 2050. godine.

Ovo je inspirisalo i druge južnokorejske kompanije da ubrzaju svoje aktivnosti ka ostvarivanju dekarbonizacije.

Komercijalni direktor kompanije Rio Tinto, Alf Barios je tim povodom rekao:

„Naše partnerstvo sa kompanijom Posco, cenjenim i dugogodišnjim klijentom, demonstrira uzajamnu posvećenost zajedničkom radu na identifikovanju načina za redukovanje emisija širom celog procesa proizvodnje čelika. Ovaj sporazum nadopunjuje partnerstva kompanije Rio Tinto sa drugim klijentima dok se industrija fokusira na razvijanje tehnologija za prelazak na ekonomiju niskih emisija ugljenika“.

Rukovodilac poslovne jedinice za prozvodnju čelika kompanije POSCO Hag-Dong Kim je rekao da je borba protiv klimatskih promena ključna u postizanju održivog razvoja za bolju budućnost.

Na putu ka ostvarenju ugljenične neutralnosti, sa kompanijom Rio Tinto možemo odigrati ključnu ulogu u pronalaženju načina za izgradnju industrije čelika sa niskim emisijama ugljenika, dodao je on.

Posco je vodeća svetska kompanija za proizvodnju čelika koja je osnovana 1968. godine. Ima dve čeličane u Pohangu i Gvangjangu u Južnoj Koreji.

Prepoznata od agencije World Steel Dynamics kao najkonkurentniji proizvođač čelika u poslednjih 10 godina uzastopno.

Posco teži da postigne „konkurentnost niskih emisija“, što omogućava proizvodnju „zelenog čelika“ kroz inovativne tehnologije, poput ČUS (izdvajanje, korišćenje i skladištenje ugljen-dioksida) i proizvodnje čelika na bazi hidrogena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.