U trendu

Rio Tinto prekinuo veze s ruskim partnerima

LONDON – Rio Tinto je postao prva velika rudarska kompanija koja je prekinula veze sa ruskim preduzećima, a japanski Soni i Nintendo obustavili su isporuke konzola za video igrice, pridruživsi se globalnom egzodusu stranih korporacija iz Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu.

Japanski dobavljač građevinskih mašina Hitači saopštio je da će zaustaviti izvoz i obustaviti većinu operacija u Rusiji, osim onih vezanih za vitalne elektroenergetske objekte, nakon što su slične odluke donele američke industrijske kompanije Katerpilar, 3M Co, Dir i Hanivel, izveštava Rojters.

Japanski list Nikei navodi da je Hitači doneo odluku o obustavljanju poslova u Rusiji nakon zahteva ukrajinske vlade da to učini.

Soni, čiji je filmski studio već prekinuo projekcije filmova u Rusiji, prekinuo je isporuke igrica u tu zemlju, a rivalski Nintendo je saopštio da je odložio globalno lansiranje jedne igrice na temu ratne strategije.

Prehrambene kompanije Nestle, Mondelez, Prokter&Gembl i Unilever zaustavile su investicije u Rusiji, ali su objavile da će nastaviti da isporučuju prehrambene proizvode.

Koka-Kola i Mekdonalds su obustavili prodaju u Rusiji, kompanija Jum Brends, vlasnik lanca brze hrane KFC, zamrznuo je investicije, dok su hotelijeri Hilton i Hajat objavili da suspenduju razvojne projekte.

Japanski Šiseido je stopirao izvoz svojih kozmetičkih proizvoda iz Evrope u Rusiju, kao i oglačavanje i promocije.

Dok su neke kompanije kao što su Ford i Epl sudile ruski napad na Ukrajinu, druge, uključujući japanskog proizvođača automobila Tojotu, zauzele su neutralniji stav, navodeći logističke prepreke kao razlog za obustavu proizvodnje u Rusiji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.