U trendu

Rio Tinto: Projekat Jadar po najvišim ekološkim standardima

BEOGRAD – Kompanija Rio Tinto saopštila je danas, povodom protesta „Ekološki ustanak 9. i 10. aprila, da je apsolutno saglasna sa čvrstim stavom državnih organa Srbije da se od projekta Jadar očekuje da ispuni najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i da poštuje regulativu Srbije i EU.

Kažu istovremeno da su sveni trenutnih događaja u Beogradu i da u potpunosti razumeju zabrinutost građana za životnu sredinu, jer, kako navode, i oni i njihove porodice udišu isti vazduh i žive u istoj zemlji kao i sugrađani koji protestuju.

U saopštenju navode da deo zabrinutosti proizilazi iz činjenice da građani ne poseduju dovoljno informacija o projektu, što je, dodaju, razumljivo budući da je trenutno u toku izrada studije izvodljivosti, a da će studije o proceni uticaja na životnu sredinu dati detaljne odgovore na pitanja koja građani postavljaju u ovoj fazi.

Takođe, iz Rio Tinta napominju da će te studije biti deo javne rasprave.

„Sa druge strane, želimo da istaknemo da o našem projektu postoji mnogo neistina u javnosti. Jedna od tvrdnji je da će reke Jadar, Drina pa čak i Sava biti zagađene, što je apsolutna neistina. Kompanija će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti između 30 i 40 miliona evra, dok je ukupna investicija koju planiramo da usmerimo u zaštitu životne sredine preko 100 miliona dolara, s tim što možemo očekivati, da nakon završetka idejnih i glavnih projekata, procenimo da je potrebno i više“.

Kompanija poziva građane i stručnu javnost da prisustvuju sastancima, koje redovno organizuju, kao što su „Dani otvorenih vrata“ u Brezjaku i Loznici, kao i sastancima sa lokalnom zajednicom, koji će se održavati jednom mesečno.

„Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takođe, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti“, navode iz kompanije Rio Tinto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.