U trendu

Rio Tinto: Razumemo zabrinutost, pozivamo gradjanee da se informišu o činjenicama

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da ima razumevanja za zabrinutost koju gradjani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i pozvala ih da se informišu o činjenicama u vezi projekta Jadar.

Ta kompanija je u saopštenju navela da prepoznaje značaj da se obezbedi dugoročno poštovanje zakona i standarda koji moraju da važe za sve, „i danas i ubuduće“.

Dodala je da su „briga za životnu sredinu, resurse i zdravlje, slika ne samo Srbije, već čitavog razvijenog sveta“.

„Pojačani gradjanski aktivizam, sve veća ulaganja korporacija u održivost i nastojanje vlada mnogih država da realizuju zelenu agendu, samo su potvrda da je čistija budućnost prioritet svih“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je „projekat Jadar razvojna šansa Srbije i prilika da Srbija bude predvodnik zelene tranzicije u Evropi“, te naglaša da „zalaganje za smanjenje karbonskog otiska nije moguće bez proizvoda projekta Jadar“.

Dodaje se da „litijum ima primenu u proizvodnji baterija za električna vozila i baterija za skladištenje obnovljivih izvora energije, dok su borati važan činilac vetroturbina i solarnih rešenja“.

„Svesni smo da su neka pitanja gradjana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu delom posledica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvesno vreme prisutna u javnosti“, navodi se u saopštenju.

Rio Tinto je pozvao gradjane da se pre donošenja zaključaka o projektu informišu o činjenicama u vezi sa tehnologijom i predvidjenim merama prevencije i mitigacije, i precizirao da su sve informacije dostupne na sajtu https://riotintoserbia.com/.

„Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko saradjujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak“, naveo je Rio Tinto.

Ta kompanija je saopštila da se projekt priprema da „ispuni ne samo zakone Srbije“, već se, kako se ističe,  „od samog početka uskladjuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU“.

Rio Tinto je naveo da tako radi jer očekuje da će u toku predvidjenog životnog veka rudnika, Srbija postati deo EU.

„Samo u zaštitu životne sredine planiramo da uložimo preko 100 miliona dolara, što će omogućiti da primenimo najbolju praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalno smanjimo naš uticaj na okolinu“, dodaje se u saopštenju.

Najavljeno je i da će u postrojenje za preradu vode biti uloženo blizu 40 miliona dolara, a da će voda koja će biti ispuštana „biti istog ili boljeg kvalieta od vode reke Jadar“.

„Posvećeno radimo na razvoju i ostalih rešenja. Rešenje koje smo razvili podrazumeva suvi otpad umesto tečnog, što je neuporedivo bolje rešenje sa aspekta zaštite životne sredine. Nastavljamo i sa razvojem rešenja za ponovnu upotrebu otpada u poljoprivredi i gradjevinskoj industriji, tzv. zero waste solution, dodaje se u saopštenju.

Rio Tinto je najavio i da će u narednom periodu objaviti i prvu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasledje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.