U trendu

Robna razmena BiH sa insotranstvom povećana 35,6 odsto

SARAJEVO – Statistika robne razmene BiH sa inostranstvom za prvih osam meseci ove godine pokazuje da su izvoz i uvoz procentualno veći u odnosu na isti period prošle godine, piše sarajevski portal klix, pozivajući se na podatke Agencije za statistiku BiH.

Na osnovu podataka koje je Agencija prikupila od Uprave za indirektno oporezivanje, u razdoblju od januara do avgusta ove godine, izvoz je iznosio 11,9 milijardi konvertibilnih maraka (6,04 milijardi evra), što je za 35,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, navodi portal.

Precizira se da je izvoz u zemlje CEFTA iznosio 2,2 milijarde KM (1,1 milijarda evra), dok je vrednost izvoza u države članice EU 8,8 milijardi KM (4.47 milijardi evra).

Bosna i Hercegovina je, od zemalja članica EU, najviše robe izvozila u Hrvatsku, Italiju, Nemačku, Austriju i Sloveniju, a od zemalja EFTA i CEFTA asocijacija, najveća robna razmena je sa Švajcarskom i Srbijom.

Navodi se da BiH najviše izvozi obične metale i proizvode od običnih metala, minerale, oružje i municiju, hemijske proizvode, obuću, kišobrane i štapove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.