U trendu

Rod krompira veći za 20 do 30 odsto

Rod krompira u ovoj godini biće veći za 20-30 odsto, dok će rod paprike, paradajza, krastavca i luka biti znatno bolji od prošlogodišnjeg, rečeno je danas na sastanku Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju,šumarstvo i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).

Trenutno stanje zasada jabuka, kako je naglašeno na tom sastanku, ukazuje da će ovogodišnji rod tog voća dati rekordan prinos od oko 350.000 tona sa plodovima vrhunskog kvaliteta, kao i da se očekuje izvanredan rod grožđa, osim u delovima župskog i subotičkog okruga koji su tokom zime u izvesnoj meri podlegli izmrzavanju.
Istaknuto je i da je u 2015. ostvaren znatno veći rod trešnje, ali nije precizirano koliki je kao i da je prema prvim statističkim procenama očekivani rod višnje u ovoj godini oko 92.000 tona, sa prosečnim prinosom 6,5 tona po hektaru što je za oko 2,5 odsto manje od prošlogodišnjeg roda, a i kvalitet je izuzetan.

„Ovogodišnje površine pod jagodom su u pojedinim regionima povećane do četiri puta, pa se očekuje da je i rod veći od prošlogodišnjeg koji je iznosio svega 23.307 tona. Procene su da je ovogodišnji rod maline oko 66.000 tona, sa površina od oko 11.000 hektara i prosečnim prinosom po hektaru od šest tona, što je više nego 2014. za 7,2 odsto“, rečeno je u PKS-u.

Na sastanku Udruženja za poljoprivredu je navedeno i da su prošlogodišnji nepovoljni vremensku uslovi, bolesti sušenja grana nakon cvetanja, opadanja lisne mase i nespremno ulaženje u zimu, bitno uticali na ovogodišnji rod kasije i šljive koji se procenjuje da će biti za oko 30 odsto manji u odnosu na 2014.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.