U trendu

Roditeljima se vraćaju preplaćeni iznosi za vrtiće

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prve presude kojima je usvojio tužbe roditelja za naknadu štete od Grada Beograda, zbog nepravilnog obračuna cene boravka mališana u vrtićima od 2010. do 2014. godine, a tužbi je svakim danom sve više, rečeno je danas u tom sudu.

Tim presudama koje još nisu pravosnažne, a na koje Grad Beograd najavljuje žalbu, Gradu se nalaže isplata naknade štete odnosno preplaćenih iznosa.

Grad je tužen kao osnivač vrtića koji je vršio sporni obracun.

Ove prve usvojene tužbe podnete su u martu prošle godine, a posle pravnog stava koji je u februaru 2016. godine zauzeo Vrhovni kasacioni sud da roditelji imaju pravo na naknadu štete zbog preplaćenih iznosa, broj zahteva roditelja se drastično povećao, rekla je portparol Prvog osnovnog suda Ida Nikitović.

Tako je samo u aprilu Prvom osnovnom sudu stiglo skoro 5.000 tužbi, jer je dnevno pristizalo 248 tužbi.

Nikitović očekuje sličan priliv i u maju i ukazuje da je rok zastarelosti tri godine od dana dospelosti svakog pojedinačnog mesečnog iznosa.

To znači, kako je ukazala, da ako se tužba podnese sada, pravo na nadoknadu štete važi za period od maja 2013. do decembra 2014. godine, pošto je od januara 2015. godine smanjena cena vrtića.

Takođe je navela da su predmeti za koje nisu još donete presude u fazi veštačenja radi utvrđivanja visine štete, ali da bi i u tim slučajevima sud trebalo da donese presude u korist roditelja.

Sporna naplata vrtića tiče se perioda od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine, jer su na uplatnicima bili mnogo veći iznosi od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene.

Drugih 80 odsto cene trebalo je da plaća Grad, ali se obračunavalo obrnuto, 20 odsto je plaćao Grad a roditelji 80 odsto cene vrtića pa je utvrđeno da imaju pravo na naknadu iznosa koje su preplatili, ukazala je Nikitović.

Novosti su prenele da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio žalbe na presude, kao da će Grad poštivati svaku odluku suda.

Od 1. januara 2015. godine računi za boravak dece u vrtićima počeli su da se obračunavaju po zakonskim propisima.

Tako roditelji sada plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, dok lokalne samouprave pokrivaju 80 odsto troškova. U glavnom gradu cena koju roditelji plaćaju za ovu godinu je 5.427 dinara za mesec dana, prenose mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.