U trendu

Rodna ravnopravnost treba da bude nacin zivota u svim sektor

BEOGRAD – Žene su nosioci promena, a ova godina u Srbiji je u oblasti rodne ravnopravnosti, zaštite životne sredine i energetske tranzicije ključna, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Doneti su zakonodavni okviri u oblasti rodne ravnopravnosti, ali to nije dovoljno kada govorimo o vezi između održivog razvoja i rodne ravnopravnosti, ocenila je ona na skupu „Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj“ u organizaciji Koordinacionod tela, kompanije NIS i UN Womena.

„Rodna ravnopravnost treba da bude način života i rada u svim sektorima, odnosno nešto što će nam biti priridno a ne nametnuti kada imenujemo direktore i nadzorne odbore i procentu žena i muškaraca u kompanijama“, precizirala je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je naročito važno koliko je žena na rukovodećim mestima u kompanijama, jer one donose drugačije odluke o investicijama nego muškarci.

Mihajlovićeva je navela da je u samo jednom od sedam državnih preduzeća žena direktor.

Žene u mnogo većem broju upisuju fakultete i brže ih završavaju nego muškarci i zato na truzištu rada treba da im damo priliku da to što su naučile pokažu u praksi“, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenica regionalne direktorke Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Ćela rekla je da je prema podacima te svetske organizacije žene zauzimaju svega 28 odsto menadžerskih pozicija u svetu, i da je podrterbno spšorvesti poboljšanja u energetskom sektoru, kako bi se popravio generalno njihov položaj u društvu.

„Znamo da su žene najveći korisnici enegrije zbog poslova u domacinstvi, a imaju najmanje mogućnosti da je obezbede. Žene su 50,6 odsto manje plaćene u Srbiji, a siromaštvo povećava problem neplaćenog rada u domaćinstvu i ovde imamo dokaz da žene rade duplo više, zbog energetskog siromaštva. Ono utice i na zdravlje žena, jer zagađenje u domaćinatvu odnese četiri miliona života žena godišnje u svetu, a u romskoj populaciji je ta situacija još teža“, rekla je Ćela.

Dodala je kako su žene glavni pokretači promena energetskih navika u porodicama i da su prijemčivije za pimenu ekološki održivije energije, jer više do policine pojedinaca koji racionalno koriste energiju u domaćionstvu su žene.
„Ključno je da ih opremimo veštinama, resusrsima i finansijama, da mogu da uvedu rešenja koja će doprineti smanjenju emisije udgljendioksida“, ocenila je Ćela.

Ona je pohvalila angažovanje potpredsednice srpske Vlade Zorane Mihajlović na planu energetike i rodne ravnopravnosti, i poručila kako tu politiku treba pretvoriti u akciju kako bi Srbija mogla da dođe do održivog razvoja i tako reši osnovne uzroke nejednakosti među polovima.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da u toj kompaniji veruju da su najvredniji resurs 11.000 zaposlenih,od čega trećinu čine žene.

„Zato rodna ravnopravnost za NIS nije smao lepa ideja koju treba ostvariti u budućnosti. Za nas je to svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Našu različitost vidimo kao šansu da ujedinimo najbolja iskustva i unapredimo svoje poslovanje u sviim oblastima. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS“, naglasio je Tjurdenjev.

On je dodao kako je rodna ravnopravnosti jedan od temeljen održivog razvoja kompanije koji će ona nastaviti da razvija pre svega uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.