U trendu

Rojters: EU sa crne liste skidaju Sejsele, Dominiku i Angvilu

BRISEL – Ministri finansija Evropske unije trebalo bi da sledeće nedelje uklone Sejšele, Dominiku i Angvilu sa „crne liste“ poreskih rajeva, sudeći prema dokumentima u koje je Rojters imao uvid, dok zahtev Paname za brisanjem sa te liste nije urodio plodom.

Poreski stručnjaci EU preporučili su uklanjanje karipskog ostrva Dominika, britanske karipske teritorije Angvila i Sejšela sa „crne liste“, uglavnom zbog toga što su se obavezale da će sprovesti dodatni pregled svojih poreskih sistema sa Globalnim forumom za transparentnost i razmenu informacija u poreske svrhe, vodećim međunarodnim telom za izbegavanje plaćanja poreza, pokazuju dokumenti.

Očekuje se da će tri jurisdikcije biti premeštene na evropsku „sivu listu“, na kojoj se nalaze zemlje koje su pokazale posvećenost poreskim reformama, navodi se u jednom dokumentu.

Ova lista je ustanovljena 2017. godine radi suzbijanja rasprostranjene utaje poreza, a periodično se ažurira radi uklanjanja ili dodavanja jurisdikcija u zavisnosti od njihovih poreskih reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.