U trendu

Rojters: Sastanak G20 najverovatnije bez zajedničkog saopštenja zbog Ukrajine

NJU DELHI – Na sastanku finansijskih lidera najvećih svetskih ekonomija Grupe 20 (G20) u Indiji, danas su se mogle čuti nesuglasice oko rata u Ukrajini i rešavanja tereta dugova zemalja u razvoju koje prolaze kroz ekonomsku krizu, prenosi Rojters.

Sastanak ministara finansija i šefova centralnih banaka G20, u indijskom gradu Bengaluru, verovatno će se danas završiti bez zajedničkog saopštenja jer nije bilo konsenzusa o tome kako da se ono odnosi prema sukobu u Ukrajini, saopštili su delegati.

Oni su naveli da su SAD i njihovi saveznici iz Grupe sedam (G7) bili nepokolebljivi u zahtevu da saopštenje direktno osudi Rusiju za napad na njenog suseda, čemu su se usprotivile ruske i kineske delegacije.

Rusija, članica G20, ali ne i G7, svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“ i izbegava da je nazove invazijom ili ratom.

Indija je vršila pritisak na sastanak da se izbegne upotreba reči „rat“ u bilo kakvom saopštenju, rekli su zvaničnici G20 za Rojters.

Nju Delhi, koji ove godine predsedava G20, zadržao je uglavnom neutralan stav o ratu, odbijajući da okrivi Rusiju za sukob i insistirajući na diplomatskom rešenju, ali je i naglo povećavao kupovinu ruske nafte, navodi britanska agencija.

Indija i Kina bile su među državama koje su bile uzdržane u četvrtak, kada su UN velikom većinom izglasale rezoluciju kojom zahtevaju od Moskve da povuče svoje trupe iz Ukrajine i prestane da sa napadima.

Pored zemalja G7, grupa G20 uključuje i zemlje kao što su Australija, Brazil i Saudijska Arabija, a visoki izvor sa sastanka rekao je Rojtersu da su pregovori o zajedničkom saopštenju bili teški, s tim da su Rusija i Kina blokirale predloge zapadnih zemalja.

Zvaničnici, koji su govorili za Rojters pod uslovom anonimnosti, rekli su da je, osim iznenađenja u poslednjem trenutku, malo verovatan konsenzus oko saopštenja i da će se sastanak verovatno završiti izjavom domaćina u kojoj sumira diskusije.

Na marginama skupa, Međunarodni monetarni fond (MMF) održao je danas sastanak sa Svetskom bankom, Kinom, Indijom, Saudijskom Arabijom i G7 o restrukturiranju duga za ugrožene ekonomije, ali je bilo nesuglasica među članicama, saopštila je izvršni direktor MMF-a Kristalina Georgijeva.

Raste pritisak na Kinu, najvećeg svetskog bilateralnog kreditora, i druge države da u velikoj meri smanje kredite date zemljama u razvoju koje imaju poteškoća.

U video-obraćanju na sastanku G20 u petak, kineski ministar finansija Liu Kun istakao je da međunarodne finansijske institucije i bilateralni poverioci treba da se pridržavaju principa „zajednička akcija, pravičan teret“ prilikom izmirenja dugova, preneo je Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je, pre sastanka o dugu, da će izvršiti pritisak na sve bilateralne kreditore, uključujući Kinu, da učestvuju u smislenim diskusijama, dodajući da su pitanja duga Zambije i finansijske garancije za Šri Lanku „najhitnije“.

Zambija duguje Pekingu skoro šest milijardi dolara od ukupnog spoljnog duga od 17 milijardi dolara na kraju 2021, dok Gana duguje Kini 1,7 milijardi dolara, a Šri Lanka je dugovala kineskim zajmodavcima 7,4 milijarde dolara, ili skoro petinu javnog spoljnog duga sa krajem 2022. godine, prema podacima zvaničnih finansijskih institucija i nevladinog sektora, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.