U trendu

Rojters: Ukrajina sa MMF i Svetskom bankom u cetvrtak

VAŠINGTON – Ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši ukrajinski finansijski zvaničnici posetiće Vašington sledeće nedelje tokom prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, saopštili za Rojters izvori upoznati sa tim planovima.

Šmihal, ministar finansija Sergej Marčenko i guverner centralne banke Kirilo Ševčenko trebalo bi da imaju bilateralne sastanke sa finansijskim zvaničnicima iz Grupe sedam i drugih zemalja, kao i da učestvuju na okruglom stolu o Ukrajini čiji će domaćin u četvrtak biti Svetska banka, prema ovom izvoru navodi britanska agencija.

Skup u četvratak biće prva prilika da se visoka ukrajinska delegacija lično sastane sa mnoštvom finansijskih zvaničnika iz najnaprednijih ekonomija od početka ruske invazije na Ukrajinu 24.februara.

Ovo okupljanje biće više okrugli sto nego konferencija donatora, iako su i MMF i Svetska banka otvorili odvojene račune kako bi mogli da prikupljaju i prenose donacije, a očekuje se da će dodatna obećanja u vezi toga biti saopštena sledeće nedelje, prenosi Rojters.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas najavio je na konferenciji u Varšavi ove nedelje da banka priprema paket podrške od 1,5 milijardi dolara za Ukrajinu.

Ukrajinski ministar Marčenko je prošle nedelje poručio je da je njegovoj vladi potrebno oko četiri milijarde evra inostranog finansiranja, pored još oko tri milijarde evra koje je već dobila za rešavanje manjka budžeta, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.