U trendu

Rok za konkurs „Za Žene u nauci“ produžen do kraja aprila

BEOGRAD – Rok za prijavu na ovogodišnji konkurs „Za Žene u Srbiji“ produžen je do kraja aprila, saopštili su organizatori programa Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, UNESCO i kompanija Loreal, koji su u potrazi za novom generacijom mladih naučnica.

Kako se u saopštenju navodi, ovo je prilika u kojoj mlade naučnice mogu da se pridruže zajednici izvarednih žena koje su u proteklih 12 godina u našoj zemlji nagrađene ovom stipendijom.

I ove godine najtalentovanijim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nacionalne stipendije „Za Žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Kako oni navode, sve načnice koje se bave israživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina, upisane ili završavaju doktorske studije mogu se prijaviti putem sajta www.zeneunauci.co.rs, gde je moguće naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2023. godinu.

Dobijanjem stipendija, lokalni talenti postaju deo zajednice koju čini više od četiri hiljade žena iz 110 zemalja sveta koje su dobile direktnu podršku u sklopu ove inicijative.

Nacionalna stipendija dodeljuje se u okviru svetskog poznato programa kompanije Loreal u Srbiji, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalna Komisija za UNESCO

U našoj zemlji je od pokretanja programa „Za Žene u nauci“ do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a najboljima je do sada dodeljeno 35 stipendija, u iznosu višem od 20 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.