U trendu

Rok za prijavu radnika produzen, do sada 137 prijavljenih

BEOGRAD – Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija, Saša Đorđević, izjavio je danas Tanjugu da se do utorka 137 radnika te kragujevačke kompanije prijavilo za rad u inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Naveo je da je u međuvremenu poslodavac donekle popravio uslove pod kojima bi se išlo na dvogodišnji rad u inostranstvo u druge Stelantisove pogone, kako bi zaposleni bili motivisani da se prijave i da je rok za prijavljivanje produžen do ponedeljka, 20. juna, u 13.00 časova.

Đorđević je, posle današnjeg sastanka predstavnika fijatovih sindikata i zaposlenih sa članovima Radne grupe iz redova Vlade, naveo da je Stelantis ponudio prihvatljive finansijske uslove za rad u njegovim pogonima u Slovačkoj, Češkoj, Italiji i Nemačkoj, ali da je radnike demotivisao predlog po kome bi dugo odsustvovali od kuće.

„Mi smo danas sa njima o tome razgovarali i rekli smo da taj novčani deo koji im je rečeno da će imati tamo kroz platu i dva bonusa, iz naše komunikacije sa zaposlenima, nije problem. Ali najviše koči ljude to što je dat period od dve godine. Mi smo sugerisali kompaniji i Vladi da se da neka prihvatljivija ponuda, koja bi mogla da rezultira mnogo većim brojem prijavljenih“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je već juče poslodavac reagovao i ponudio da zaposleni mogu četiri puta godišnje da obiđu porodice.

„Ponudili su da to bude sedam dana za božićne praznike, zatim 10 dana za uskršnje, godišnji odmor od 10 radnih dana od 1. avgusta i četvrta opcija da zaposleni kroz prekovremeni rad zaradi novac ili tri slobodna dana, koje bi mogao da spoji sa onih sedam dana za Božić.
To je dobar iskorak poslodavca, ali koliko će doneti više izjašnjenih radnika videćemo“, naveo je Đorđević.

Predsednik orrganizacije Samostalnog sindikata Fijata Srbije je kazao kako u Stelantisu rezmišljaju i o tome da na rad u inostranstvo šalju grupe zaposlenih koji su dobro sarađivali na poslu u Kragujevcu ili su se družili, pa bi bilo upućeni zajedno u jednu od fabrika, a možda bi dobili i zajednički smeštaj, što bi bio motiv više da se prijave.

„Očigledno postoji prostor da se prvobitna ponuda poboljša, jer bi svaki pomak doneo veći broj prijavljenih. Krucijalno je da se sačuvaju oni koji žele da rade, ali to sve zavisi od poslodavca“, ocenio je Đorđević.

On je naveo da su na današnjem sastanku predstavnicima Vlade Srbije ponovo dati zahtevi sindikata, među kojima je povećanje otpremnina sa zakonskih 200 evra po godini radnog staža, što je predložio Stelnatis, na 1.000 evra po godini.

Drugi je da se proširi broj kategorija zaštićenih radnika koji bi sigurno zadržali posao u kragujevačkoj autoindustriji na roditelje dece sa posebnim potrebama, invalide, majke sa decom uzrasta do pet godina, i bračnih parova zaposlenih u kragujevačkom Fijatu, od kojih bi bar jedan supružnik zadržao radno mesto.

Đorđević je napomenuo da je ovim kategorijama obuhvaćen mali broj ljudi i da to ne bi trebalo da predstavlja problem.

„Dogovorili smo se da pradstavnici radne grupe iz vlade do sutra u 11 časova daju odgovor na ove zahteve“, rekao je Đorjdević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar