Rosnjeft: Transnjeft bez rešenja za naftovod “Družba”

MOSKVA – Ruski naftni gigant Rosnjeft je saopštio danas da kompanija Transnjeft, koja upravlja ruskim naftovodima, nije pronašla rešenje za krizu sa kontaminiranom naftom koja je srezala ruski izvoz tog energenta.

„Budućnost kontaminirane nafte i dalje ostaje nejasna, potraživanja kompanija i njihovih poslovnih partnera su nerešena, a pitanje garantovanja kvaliteta nafte tokom transporta tek treba da bude rešeno”, navodi se u saopštenju Rosnjefta i dodaje da rastu „rizici po imidž Rusije kao pouzdanog dobavljača“.

Još sredinom aprila je utvrđeno da je ruski naftovod „Družba“, koji dnevno pumpa milion barela nafte u zapadnu i istočnu Evropu, kontaminiran organskim hloridima, podseća agencija Rojters.

Rusija je potom očistila naftovod i obnovila snabdevanje par meseci kasnije, a Transnjeft je obećao da će energetskim kompanijama nadoknaditi gubitke povezane sa kontaminacijom.

Iz Rosnjefta je, takođe, saopšteno danas da su brojne zemlje uvoznice nafte, uključujući Poljsku i pojedine mediteranske luke, počele da razmatraju druge opcije za uvoz nafte.

„Transnjeft samostalno meša naftu različitih proizvođača. S obzirom da u sistemu naftovoda ne postoji „kontrolor kvaliteta nafte“, kompanije u stvari dobijaju mešavinu koja možda ne odgovara kvalitetu nafte koja je prvobitno isporučena“, poručuju iz Rosnjefta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.