U trendu

RS: Plan da do 2030. godine u RS bude 420 km autoputeva

BEOGRAD – Ministar za saobraćaj i veze Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je plan da u Republici Srpskoj, u kojoj sada postoji 106 kilometara autoputa, do 2030. godine bude izgrađeno ukupno 420 kilometara autoputeva.

Trninić je na regionalnoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu u Beogradu izneo detaljne planove za izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture, kojima je, pored izgradnje autoputeva i brzih puteva, predviđena i obnova regionalnih puteva, ali i ulaganja u razvoj železnice i aerodroma Banja Luka.

On je najavio i planove za ulaganja u 470 kilometara brzih puteva, kao i rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva.

Istakao je da se radi na tome da se Banja Luka preko Doboja, Brčkog i Bijeljine autoputem poveže sa Beogradom.

Republika Srpska potpisala je i koncesiju sa partnerima iz Kine pa se očekuje izgradnja autoputa od Banja Luke ka Prijedoru, a koncesija će trajati 30 godina.
Trninić je rekao i da se vode pregovori sa Svetskom bankom za investiranje u nove putne pravce, kao i da postoji finansijska podrška Evropske investicione banke.

Istakao je i da je železnički saobraćaj interesantan za investiranje, jer Republika Srpska ima 420 kilometara pruge, od čega je 90 odsto elektrifikovano.
Železnica RS je u restrukturiranju i neophodna su ulaganja da bi spremno dočekala 2021. godinu, kada će infrastruktura biti otvorena za strane operatere, rekao je Trninić.
Jedini međunarodni aerodrom u Banjaluci je do 2018. godine „tavorio“ sa 18.00 putnika godišnje, dok sada ima 200 hiljada putnika i potencijal za dalji razvoj i ulaganja, poručio je Trninić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.