Rubini: Trampov plan za oporavak nerealan i nekonzistentan

Američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat pod nadimkom „Mister propast“ koji je predvideo globalnu ekonomsku krizu 2008, smatra da miks mera novoizabranog predsednika Donalda Trampa nije racionalan, da će štetiti proizvodnji i dovesti do gubitka radnih mesta.

Rubini, koji je profesor na NJujorškom univerzitetu, objasnio je u izjavi za tv CNBC na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da će Trampovi predloženi fiskalni podsticaji i niži porezi dovesti do viših dugoročnih kamatnih stopa i daljeg jačanja dolara, što će zauzvrat, kako kaže, naškoditi proizvodnji.

„Tržište raste, ali razmislite o njegovim ekonomskim merama…Njegov osećaj za politiku nema smisla“, rekao je Rubini.

„Snažan dolar će ga prisiliti da postane još više protekčionistički nastrojen i da “zalupi vrata“ globalizaciji, trgovini i migracijama“.

Rast dolara na osnovu modela Federalnih rezervi dovešće u idućih godinu i po dana, tvrdi Rubini, do gubitka 400.000 radnih mesta u proizvodnji.

Bilo kakvi pokušaji Trampa da dogovori s centralnom bankom obaranje vrednosti „zelene valute“, u krajnjem ishodu, po njegovoim mišljenju, neće rezultirati uspehom, pošto tržišni fundamenti podstiču rast dolara.

Dodaje da je Trampova kombinacija politike nedosledna i da ono što zna o Trampovim planovima za sada, ne samo da neće „ponovo učiniti Ameriku velikom“, već će zapravo biti destruktivno.

Nasuprot tome, kako kaže, Kina jasno zna kojim putem ide – da bude broj jedan, i u tom smislu već jača svoj sporazum o slobodnoj trgovini sa liderima iz celog Pacifika.

„Ako SAD odustanu od ekonomskih i trgovinskih odnosa sa zemljama Azije i Pacifika, Kina ima alternativu, i to ne samo za taj region, već i za Latinsku Ameriku“, rekao je Rubini.

Globalizacija je, kako napominje, bila motor za ekonomski razvoj Kine, pomogla je zemlji da postane gigant kako u proizvodnji, tako i u trgovini.

Komentarišući izjavu kineskog predsednika Si Đinpinga da u trgovinskom ratu niko ne može da bude pobednik, Rubini je ocenio da bi „to zaista bio rat u kom bi svi izgubili“.

„Ako SAD budu bežale od globalizacije, daće Kini priliku da postane lider slobodne trgovine“, rekao je on.

Agencija Rojters, koja je takođe prenela Rubinijevu izjavu, navodi da američki ekonomista nije jedini koji upozorava investitore da budu oprezni u pogledu uticaja Trampovih izjava na tržište.

Početni optimizam među poslovnim lobistima i direktorima da Trampov izbor nagoveštava bolje dane polako je ustupio mesto neizvesnosti, pošto novoizabrani predsednik šalje mešovite, ponekad i konfuzne poruke o zdravstvu, porezima i trgovini, ocenjuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.