U trendu

Rumunija će uložiti 400 mln evra u digitalizaciju zdravstv

BUKUREŠT – Rumunija planira da uloži 400 miliona evra u projekte digitalizaciju zdravstvenog sistema od ukupnih sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (PNRR), navodi međunarodna konsultantska kompanije za menadžment, Horvat.

Ovaj iznos je za više od polovine manji od budžeta koji izdvaja Poljska, drugi korisnik PNRR-a, a koja planira ulaganja od milijardu evra u digitalizaciju zdravstvenog sistema, prenosi agencija Ađerpres.

Rumunija je odlučila da, od ukupno 29,2 milijarde evra koje treba da primi iz fonda Evropske unije PNRR, 2,45 milijardi usmeri u zdravstvo. To je jedan od najvećih budžeta u centralnoj i istočnoj Evropi namenjen zdravstvenom sektoru, navodi se u saopštenju konsultantske kuće.

Studija koju je Horvat sproveo u prvoj polovini ove godine, obuhvatila je planove o korišćenju sredstava iz PNRR -a za zdravstvene sisteme šest evropskih zemalja – Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije i Hrvatske.

Prema ovom izvoru, Rumunija je objavila da namerava da znatan deo od 2,45 milijardi evra namenjenih zdravstvu, tačnije 1,9 milijardi evra, potroši na obnovu infrastrukture, odnosno na projekte modernizacije postojećih bolnica i izgradnju novih one, kao i na kupovinu savremene medicinske opreme.

Što se tiče digitalizacije medicinskog sistema, Rumunija priprema projekte koji se odnose na konsolidaciju telemedicine, poboljšanje digitalne infrastrukture ustanova za javno zdravlje, na mobilne sisteme za praćenje pacijenata i tehničku pomoć za razvoj i integraciju digitalnih zdravstvenih rešenja.

Poređenja radi, Poljska će uložiti više nego duplo od iznosa rumunskog budžeta za zdravstvo u napredne projekte poput veštačke inteligencije za medicinske analize i dijagnoze.

U tekstu se dodaje da rashodi za zdravstvo, prilagođeni kupovnoj moći stanovništva, pozicioniraju Rumuniju na poslednje mesto od šest država obuhvaćenih Horvathovim istraživanjem, uprkos njihovom povećanju od 45 odsto u periodu 2015-2018.

Tako je Rumunija potrošila na zdravstvo 1.210 evra po po stanovniku 2018. godine, Češka 2.280 evra, Slovačka, Mađarska i Poljska su prijavile sume iznad 1.510 evra po stanovniku, dok je prosek EU iznosio 3.080 evra po stanovniku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.