U trendu

Rumunija sa najvećim porastom obima građevinskih radova u EU

BRISEL – Rumunija je u avgustu ove godine zabeležila povećanje obima građevinskih radova za 12,4 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Ovo je najveće povećanje obima građevinskih radova u EU, prenosi Ađerpres.

Dok je Rumunija zabeležila dvocifren porast obima građevinskih radova, podaci za evrozonu za avgust pokazuju smanjenje za 0,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a u EU za 1,5 odsto.

Eurostat navodi da su jedine članice EU u kojima je zabeležen porast obima građevinskih radova u avgustu ove godine u poređenju sa avgustom prošle godine Rumunija (za 12,4 odsto), Slovačka (za 4,8 odsto) i Finska (za 2,2 odsto).

U avgustu 2020. godine obim građevinskih radova porastao je za 2,6 odsto u evrozoni i za 2,4 odsto u EU, u poređenju s prethodnim mesecom. Rumunija se i u tom pogledu nalazi među zemljama koje su zabeležile najveći porast (za 0,9 odsto), zajedno sa Francuskom (4,9 odsto), Slovenijom (2,4 odsto), Mađarskom (1,9 odsto) i Portugalijom (1,8 odsto).

Prema podacima koje je prethodno objavio Nacionalni institut za statistiku, u Rumuniji je u avgustu 2020. godine obim građevinskih radova uvećan za 0,9 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, a u poređenju sa istim mesecom prošle godine za 13,2 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar