U trendu

RUS ce primeniti slican mehanizam sa otplatu duga kao za gas

MOSKVA – Rusija planira da izmiruje svoje obaveze po evroobveznicama primenom sličnog mehanizma koji se koristi za plaćanje ruskog gasa u rubljama, izjavio je danas ministar finansija Anton Siluanov.

Da bi primali uplate, vlasnici evroobveznica moraće da otvore račune u stranoj valuti i u rubljama u ruskoj Nacionalnoj depozitarnoj agencije za poravnanja, objasnio je Siluanov u izjavi za list Vedomosti, prenosi Rojters.

„Postupak je isti kao za plaćanje gasa u rubljama, gde kupci polažu na račun devize koje se konvertuju u rublje i na taj način se izvršava plaćanje. Mehanizam za izmirenje obaveza po osnovu evroobveznica će delovati na isti način, samo u suprotnom pravcu“, naveo je on.

On je dodao da će Rusija, koristeći ovaj sistem, moći da zaobiđe zapadnu platnu infrastrukturu, pri čemu će se plaćanja vršiti preko Nacionalne depozitarne agencije za poravnanja.

Sjedinjene Države su prošle srede odlučile da ne produže Rusiji dozvolu koja je Moskvi omogućavala da američkim investitorima koji poseduju ruske evroobveznce uplaćuju dospele rate, gurajući Moskvu u rizik, prvi put od Okrobarske revolucije 1918, da ne izmiruje obaveze po osnovu stranog duga.

Vašington se odlučio na takav korak s ciljem da pojača pritisak na Rusiju zbog njene vojne intervencije u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar