U trendu

RUS nece besplatno isporucivati gas ako Zapad odbije rublje

MOSKVA – Moskva razrađuje detalje o isporuci gasa „neprijateljskim zemljama“ za rublje, ali se neće baviti filantropijom ako Evropa odbije da plaća u ruskoj valuti, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Iz Kremlja je prethodno saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio da mu se do 31. marta dostave izveštaji o merama po tom pitanju.

Peskov je reako da su procedure o snabdevanju veoma komplikovane i da uključuju „i isporuke, i plaćanje, kao i prilagođavanje salda“, prensoi Tas s.

„Trenutno sve modalitete razvijaju nadležni resori, sa Gaspromom, nakon čega će biti definisan jasan vremenski okvir“, rekao je on na pitanje šta bi konkretno trebalo da se sprovede u ovom periodu.

Portparol Kremlja se uzdržao od iznočenja detalja o tome koje bi mere Rusija mogla da preduzme ako Evropa odbije da plati gas u rubljama.

„Ali, gas definitivno nećemo isporučivati besplatno, to je sasvim sigurno. U našoj situaciji teško da je moguće i razumno baviti se filantropijom“, rekao je on.

Putin je ranije zatražio da se plaćanje za isporuku gasa „neprijateljskim zemljama“ prebaci u rublje, poručivši da Moskva neće prihvatati plaćanja po tim ugovorima u, kako je rekao, diskreditovanim valutama, uključujući dolare i evre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.