U trendu

RUS nudi investitorima otkup svojih evroobveznica za rublje

MOSKVA – Rusija je objavila danas ponudu investitorima da od njih otkupi u potpunosti svoje državne evroobveznica u vrednosti 2,0 milijarde dolara, za koje kupon dospeva 4. aprila, ističući da će isplata biti izvršena u celosti imaocima obveznica koji prihvate ponudu u rubljama.

Ovaj potez dolazi usled sve oštrijih zapadnih sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Moskva je zapadne mere naziva objavom „ekonomskog rata“ i traži takođe da strane kompanije sada plaćaju kupovinu ruskog gasa u rubljama.

Krajni rok za imaoce ruslkih evroobveznica da podnesu zahteve za prodaju Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za hartije od vrednosti je sreda 30. mart, do 14 časova po srednjoevropskom vremenu, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

Evroobveznice bi se otkupile po ceni koja je ekvivalentna njihovoj 100-procentnoj nominalnoj vrednosti, navodi se u saopštenju.

Američka banka JP Morgan je objavila da za isplatu obveznica postoji grejs period od 30 dana i da ne postoje odredbe za plaćanje u alternativnim valutama.

Rusko Ministarstvo finansija nije u današnjem saopštenju navelo koliki deo od dve milijarde dolara neotplaćenih evroobveznica planira da otkupi, ni šta bi moglo da bude ako vlasnici obveznica odbiju da prihvate ponudu.

„Obaveze po obveznicama koje otkupi Ministarstvo finansija biće priznate kao izvršenje pre roka“, poručilo je ministarstvo i dodalo da zadržava pravo da promeni termin otkupa.

Pored toga, ministarstvo finansija je ranije danas objavilo da je u potpunosti isplatilo kupon od 102 miliona dolara na ruske evroobveznice s rokom dospeća 2035. godine, što je treća po redu isplata otkako su zapadne sankcije dovele u pitanje sposobnost Moskve da servisira svoj dug u stranoj valuti.

Naredna otplata duga Rusije je 31. marta kada dospeva 447 miliona dolara duga, a zatim bi 4. aprila takođe trebalo da plati 84 miliona dolara na ime kupona za obveznicu u denominovanu u dolarima ročnosti 2042. godine, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar