U trendu

RUS: Odluka EU o prekidu uvoza ruske nafte autodestruktivna

MOSKVA – Rusija je danas upozorila da će odluka Evropske unije o delimičnom prekidu uvoza ruske nafte verovatno dovesti do destablizacije globalnih energetskih tržišta i ocenila da je reč o „autodestruktivnom koraku“, koji bi mogao da ima povratne posledice po evropski blok.

„Odluke Evropske unije o delimičnom napuštanju ruske nafte i naftnih proizvoda, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vrlo će verojatno izazvati dalji rast cena, destabilizovati energetska tržišta i poremetiti lance snadbevanja“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Zvanična Moskva tvrdi i da će ova odluka ugroziti ekonomiju EU, iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da će se na ovaj način oduzeti značajna količina sredstava Rusiji i stvoriti dodatan pritisak za prestanak vojne kampanje u Ukrajini.

„Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize, uzrokovane nelegitimnim akcijama Evropske unije“, zaključuje rusko ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.