najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusi od početka godine uložili u banke 13,5 milijardi evra

Ruski ulagači su za pet meseci ove godine uložili u bankarski sistem 830 milijardi rubalja (13,5 milijardi evra), što je povećalo depozitnu bazu sedam odsto, rekao je generalni direktor Agencije za osiguranje uloga Andrej Meljnikov.

Prema njemu, ulaganje je imalo takvu dinamiku prvi put u poslednje dve godine. Obim depozita je porastao “uprkos svim šokovima, koji su se dešavali u to vreme”, kazao je Meljnikov na 16. Ruskom bankarskom forumu.

On smatra da je to dokaz rastućeg poverenja građana u bankarski sistem, ali da će dovesti do pada kamata na depozite, preneo je Tas.

“Ako ne bude nikakvih novih šokova, a sudeći po svemu, sada ih nema, dinamika se neće značajnije promeniti, a znači da će povećanje uloga stanovništva neizbežno dovesti do umanjenja kamatnih stopa na uloge, što se već dešava”, objasnio je on.

Meljnikov je ukazao da je, prema podacima Agencije, od sto najvećih poslovnih ruskih banaka 86 poslednjih meseci snizilo kamatne stope.

Prvi zamenik predsednika Banke Rusije Aleksej Simanovski rekao je u martu novinarima da rast bankarskih depozita u 2015. godini može dostići osam odsto, ali da je i takva prognoza “prilično smela”.

Rekordni rast depozita bio je 2013. godine kada su građani uložili u banke 2.700 milijardi rubalja. Prema podacima Centralne banke Rusije, rast uloga u 2012. godini bio je 2.300 milijardi, a 2011. godine 2.000 milijardi rubalja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike