U trendu

Rusija isplatila u celosti kupone za dve evroobveznice

MOSKVA – Rusko Ministarstvo finansija je saopštilo danas da je u celosti izmirilo obavezu plaćanja kupona za dve serije evroobveznica denominovanih u dolarima, uplativši 12,51 milijardi rubalja (234,5 miliona dolara) Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za poravnanja ( NSD).

U saopštenju se navodi da je ministarstvo time u potpunosti ispunilo obaveze servisiranja duga po osnovu državnih hartija od vrednosti Ruske Federacije, uz preciziranje da je reč o isplatama evroobveznica koje dospevaju 2027. i 2047. godine, prenosi Rojters.

Ministar finansija Anton Siluanov je naveo u saopštenju da to što Rusija ne izvršava plaćanje u valuti u kojoj su obveznice emitovane ne znači neizvršavanje spoljnog duga zemlje.

Predsednik Vladimir Putin je potpisao u sredu ukaz o uspostavljanju privremenih procedura za izvršavanje obaveza Rusije po spoljnom dugu.

Imaoci evroobveznica koji imaju se nalaze u ruskom finansijskom sistemu sredstva će biti uplaćivana u rubljama, a investitorima u inostranstvu kojima sredstva ne mogu da se prebace zbog zapadnih sankcija prema Moskvi sredstva će biti uplaćivana na poseban račun u rubljama kod NSD-a.

„Da bi se obezbedilo striktno poštovanje obaveza po evroobveznicama koje je preuzela Ruska Federacija, sredstva sa tog računa će se indeksirati po važećem tržišnom kursu nominalne valute do trenutka stvarne isplate vlasnika“, saopštilo je ministarstvo.

Investitori će morati da otvore račune u rubljama da bi dobili ta sredstva i imaće pravo da raspolažu dobijenim sredstvima u rubljama po sopstvenom nahođenju, da ih konvertuju u nominovanu stranu valutu ili u neku drugu valutu, objašnjava se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.